"Saradnja Crne Gore i Srbije jedan je od pokretača regionalnog razvoja"

“Fokus sesija u okviru Foruma bio je kreiranje baze zajedničkog djelovanja dvije vlade na regionalnom i međunarodnom tržištu, uz davanje smjernica za poslovanje turističkih poslenika i cjelokupne privrede, kaže se u saopštenju
54 pregleda 2 komentar(a)
Sajam turizma Beograd, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Sajam turizma Beograd, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ažurirano: 19.02.2016. 16:53h

Saradnja Crne Gore i Srbije jedan je od pokretača regionalnog razvoja, ocijenjeno je na Turističkom forumu između privrednih komora dvije države, koji je danas počeo u Beogradu.

Forum na temu „Unaprjeđenje regionalne saradnje u oblasti turizma" organizovan je u toku drugog dana Međunarodnog sajma turizma IFT 2017, na inicijativu Ambasade Crne Gore u Srbiji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, Forum su otvorili državni sekretar u tom resoru Predrag Jelušić, pomoćnica ministra turizma Srbije i predsjednica organizacionog odbora sajma, Renata Pindžo, a učesnike su pozdravile i direktorice nacionalnih turističkih organizacija Crne Gore i Srbije, Željka Radak Kukavičić i Marija Labović.

“Fokus sesija u okviru Foruma bio je kreiranje baze zajedničkog djelovanja dvije vlade na regionalnom i međunarodnom tržištu, uz davanje smjernica za poslovanje turističkih poslenika i cjelokupne privrede, kaže se u saopštenju.

Generalni direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Marko Petričević, predstavio je modele za prevazilaženje sezonalnosti kroz razvoj zdravstvenog turizma.

Tokom trajanja Foruma razmijenjeni su i utisci o dosadašnjoj saradnji resornih ministarstava, a sagovornici su ukazali i na postojeće izazove i moguće modalitete za prevazilaženje istih, kao i za unapređenje saradnje od obostranog značaja.

Jelušić je, tokom susreta sa srpskom koleginicom, izrazio uvjerenje da dvije prijateljske države dijele isti evropski put, a da je turizam oblast koja nudi najviše mogućnosti za unaprjeđenje bilateralne saradnje.

„Turizam predstavlja važan pokretač naših ekonomija, a kroz korišćenje zajedničkih potencijala i iniciranjem aktivnosti po ovom pitanju, unaprijedićemo i regionalnu saradnju“ istakao je Jelušić.

Pindžo je kazala da je uspješna ekonomska saradnja jasna potvrda političke volje dvije države da nadograđuju, ne samo međusobne odnose, već cjelokupan regionalni sistem.

“Sagovornici su se dogovorili da će zajedničkim nastupom na međunarodnim sajmovima, posebno na udaljenim tržištima Azije i Južne Amerike, nastaviti da promovišu regionalnu saradnju kao prioritet i osnov za uspjeh na globalnom nivou”, kaže se u saopštenju.

U okviru drugog dana sajma, na štandu Crne Gore održan je i Happy hour, kome su prisustvovale mnoge ličnosti iz javnog života Srbije, kao i brojni privredni partneri.

Radak Kukavičić je, kako se navodi, posebno istakla značaj dodjele vaučera, kojim je najavljeno učešće Crne Gore kao zemlje partnera na narednom ITF 2017.

Sjutra će na štandu Crne Gore biti organizovana nagradna igra, gdje će neke od nagrada biti i aranžmani na crnogorskom primorju.

Sajam traje do 21 februara, a na štandu Crne Gore predstavile su se brojne kompanije, hoteli i lokalne turisticke organizacije.

Bonus video: