Unaprijediti saradnju u turizmu između Boke i područje Konavala, Neretve i Biokova

Među 50 učesnika bila je i hercegnovska agencija Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
0 komentar(a)
Radionica, CG Hrvatska, turizam, Foto: Slavica Kosić
Radionica, CG Hrvatska, turizam, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 19.02.2016. 16:17h

Kako unaprijediti saradnju u oblasti turizma između tri bokeljske opštine i područje Konavala, Neretve i Biokova u Hrvatskoj bila je tema strateška radionica, u okviru jednog od projekata prekogranične saradnje, koja je održana protekla dva dana u Baškoj Vodi kod Splita u Hrvatskoj.

Među 50 učesnika bila je i hercegnovska agencija Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.

“Predstavili smo rad Agencije, njene planove vezane za Orjen, a prije svega, ukazali na potencijale ove planine za razvoj eko-turizma. Da ne bi sve ostalo samo na riječima, za ovu priliku smo pripremili i svojevrsnu foto-izložbu naših najatraktivnijih destinacija, što je privuklo dodatnu pažnju, kako učesnika, tako i lokalnih medija “, navodi Željko Starčević, v.d. rukovodioca Agencije.

Na plasmanu zajedničke eko turističke ponude koja uključuje posmatranje ptica i promociju biodiverziteta, zasnovanoj na specifičnim domaćim i internacionalnim segmentima rade zajedno organizacije iz Crne Gore i Hrvatske u okviru IPA projekta „Posmatranje ptica i eko turizam na južnom Jadranu (BETSA)", koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u okviru prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora.

U okviru projekta, koji je započeo 15. jula 2015. a trajaće 16 mjeseci, realizuje se više aktivnosti koje će doprinjeti poboljšanju i unaprijeđenju infrastrukture i ekoturističke ponude zasnovane na posmatranju ptica u regionu Orjena, Vrmca i specijalnog rezervata prirode, Tivatskih solila u Crnoj Gori, kao i planine Biokovo, Sniježnice i delte rijeke Neretve u Hrvatskoj.

U okviru projekta je planirano označavanje posebnih staza interesantnih za posmatranje ptica na području implementacije projekta, kao i postavljanje info tabli i pratećeg mobilijara. Ukupna površina staza koje će biti očišćene i unaprijeđene adekvatnom signalizacijom u Crnoj Gori je 85 km.

Ovaj projekat Centar za zaštitu i proučavanje ptica zajednički realizuje sa Opštinom Baška voda, Hrvatskim institutom za održivi razvoj i udruženjem BIOM kao partnerima iz Hrvatske i Ekološkim društvom Boke kotorske i Opštinom Tivat kao partnerima iz Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta u Crnoj Gori je 148.650,20 eura.

Bonus video: