Dok nađu naftu, pripremiće zakon

Formiranje fonda za ugljovodonike bio je uslov za širu podršku Skupštine Zakonu o porezu na ugljovodonike, koji je usvojen 2014.
97 pregleda 2 komentar(a)
naftna platforma, Foto: Shutterstock.com
naftna platforma, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 17.02.2016. 19:32h

Predlog zakona o fondu za ugljovodonike, koji je trebalo da bude upućen Skupštini do kraja prošle godine, biće urađen dok počne proizvodnja nafte i gasa u crnogorskom podmorju za tri do četiri godine, rekli su "Vijestima" iz Ministarstva finansija. Formiranje fonda za ugljovodonike bio je uslov za širu podršku Skupštine Zakonu o porezu na ugljovodonike, koji je usvojen u julu 2014. godine.

Ministarstvo finansija smatra da je realno očekivati da za tri do četiri godine počne proizvodnja nafte i gasa u crnogorskom podmorju kada će se steći uslovi da se dio prihoda od tog posla preusmjeri u budžet.

"Ministarstvo će aktivnosti na izradi tog zakona prilagoditi objektivnim okolnostima kako bi se blagovremeno tekst predloga zakona utvrdio i proslijedio parlamentu”, odgovorili su iz Ministarstva na pitanje “Vijesti” zašto kasni izrada tog akta.

Zakonom o porezu na ugljovodonike je predviđeno da se usvoji posebni zakon kojim će se definisati rad fonda za ugljovodonike. U fond će se slivati dio novca koji država prihoduje od poreza po osnovu dobiti kompanija koje dobiju posao u istraživanju nafte i gasa u crnogorskom podmorju. Od ukupnog prihoda, fondu će pripadati 85 odsto, a državnom budžetu ostatak od 15 odsto. Stopa poreza na ugljovodonike iznosi 54 odsto.

Zakon koji treba da se pripremi definisaće način rada fonda i trošenja novca koji će se u njega sliti.

“Uvažajavajući činjenicu da je riječ o veoma kompleksnoj i za crnogorske prilike nedovoljno poznatoj materiji, mišljenja smo da zakonski rok za pripremu zakona o fondu za ugljovodonike nije kompatibilan složenosti i zahtjevnosti materije koja je predmet tog zakona. Svjesni da je postupak istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u Crnoj Gori u početnoj fazi, a posebno imajući u vidu kompleksnost ove industrije, možemo zaključiti da je realno očekivati da će se sa proizvodnjom ugljovodonika početi u narednih tri do četri godine”, kazali su iz Ministarstva.

Dodaju da će se nakon početka proizvodnje nafte i gasa steći uslovi za preusmjeravanje prihoda od tog u državni budžet.

“Do tada je izvjesno da će se obezbijediti sve pravne pretpostavke za funkcionisanje tog sistema. To podrazumijeva i donošenje zakona o fondu za ugljodonike”, rekli su iz Ministarstvu.

Vlada je početkom februara koncesiju za istraživanje nafte i gasa za četiri istražna bloka kod Ulcinja odobrila konzorcijumu koji čine italijanski Eni i ruski Novatek. Konačnu odluku o koncesiji donijeće Skupština. Iz opozicije su ranije ocijenili da nije dobro što kasni izrada zakona o fondu za naftu jer je to bio uslov za širu podršku Skupštine Zakonu o porezu na ugljovodonike.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić ranije je kazao da nije upoznat sa detaljima koji su opredijelili Vladu da izabere italijansko-ruski konzorcijum jer ugovor nije dostavljen parlamentu, ali da ga neće podržati dok izvršna vlast ne ispuni zakonsku obavezu da donese posebni zakon o fondu.

Tender za istraživanje nafte je raspisan krajem jula 2013, a zatvoren je 15. maja 2014. Tender se odnosi na 13 istražnih blokova u crnogorskom podmorju. Osim Novateka i Enija, na javni poziv za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika prijavili su se i grčko-engleski konzorcijum Enerdžin oil i Mediteranien limitid i američko-austrijski Maraton oil i OMV.

Očekuju značajne prihode

Iz Ministarstva su kazali da još nijesu stvoreni uslovi za potpunu primjenu Zakona o porezu na ugljovodonike i da je u toku izrada podzakonskih akata.

"Nakon zaokruživanja ukupne regulative obezbijediće se pretpostavke za izradu sveobuhvatnog i kvalitetnog okvira za regulisanje svih pitanja funkcionisanja budućeg fonda za ugljovodnike. Posebno naglašavamo činjenicu da će zakon o fondu za ugljovodonike tretirati pitanje upravljanja prihodima od poreza na ugljovodonike koji će biti ostvarivani u značajnim iznosima. Zato sa posebnim oprezom treba definisati njihovu raspodjelu i plasman", rekli su iz Ministarstva.

Bonus video: