SNP, SDP i nezavisni poslanici: O zakonu o zaradama poslije izbora

DPS, Liberalna i manjinske partije podržavaju planirani novi sistem uređenja zarada, dok se Pozitivna nije jasno izjasnila hoće li podržati predlog zakona
0 komentar(a)
Skupština CG, Foto: Filip Roganović
Skupština CG, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 17.02.2016. 20:19h

Predstavnici opozicionih partija (SNP i nezavisni poslanici) i SDP–a u parlamentu traže da Vlada povuče predlog zakona o zaradama u javnom sektoru kako bi se o tom važnom aktu zakonodavna vlast izjasnila nakon izbora.

DPS, Liberalna i manjinske partije podržavaju planirani novi sistem uređenja zarada, dok se Pozitivna nije jasno izjasnila hoće li podržati predlog zakona.

Glasanje o tom aktu treba da bude sljedeće sedmice.

Vlada je predlogom zakona odredila da više od 800 javnih funkcionera svrstanih u kategorije A, B i C, prima platu godinu nakon prestanka funkcije. Uz to, ti kategorijama zaposlenih uvećani su značajno koeficijenti, dok je najvećem dijelu administracija iz kategorije D (koja broji oko 50.000 zaposlenih) plata i do pet puta manja u odnosu na zaposlene obuhvaćene u kategorijama A,B i C).

"Predlog koji pravimo u izbornoj godini najviše ide u prilog funkcionerima. Postavlja se pitanje da li je Vlada vodila u proteklom periodu dobru ekonomsku politiku da bi povećala plate u javnom sektoru. Da li smo ostvarili ekonomske rezultate i da imamo suficit, pa da nagradimo zaposlene. Mislim da nismo. Ne želim ni da se poslanicima povećaju plate, jer to nijesmo zaslužili", kazao je nezavisni poslanik Dritan Abazović.

U SNP–u smatraju da je neprimjereno usvojiti predlog pred izbore, te da se on ni amandmanski ne može popraviti.

Poslanik SNP–a Aleksandar Damjanović kazao je da je predlogom Vlada sebi dala više prava u odnosu na ostale grane vlasti, poput sudske. Podsjetio je da je Skupština 2009. godine zaključkom obavezala Vladu da riješi pitanje zarada sa kojim se kasni šest godina.

"Povucite predlog da se usvoji konsenzusom nakon izbora „ rekao je Damjanović.

Rifar Rastoder (SDP) objasnio je da ne mogu podržati zakon jer njime nisu obuhvaćeni obrazovanje i zdravstvo, kao i zbog toga što je primjetan uticaj izvršne vlasti na druge grane vlasti.

"Previsok je raspon između grupe D i ostalih grupa. Treba predlog povući da se dodatno analizira", istakao je Rastoder.

Ministar finasija Radoje Žugić kazao je da se predlogom planira povećanje zarada ako se ostvari suficit i njihovo smanjenje ako se ostvari deficit. Objasnio je da se želi postići fiskalna održivost, te da mu nije sporno da se predlog popravi amandmanski.

"Cilj je da ujednačavanje zarada za isti nivo kvalifikacija i postizanje njihove transaparentnosti. Ukinuće se razne naknade za radne grupe i komisije. Zaposlenima u kategoriji D plate se povećavaju u rasponu od šest do 16 odsto", rekla je ministarka rada Zorica Kovačević.

Filip Vuković (DPS) kazao je da je predlog dobar i da će se na rashodnoj strani u budžetu konačno imati unificiran sistem praćenja zarada.

Tuponja: Teško je ugoditi svima

Goran Tuponja (Pozitivna) kazao je da je teško napraviti predlog koji će biti na opšte zadovoljstvo svih, te da nije dobro da prosječna plata u Crnoj Gori stagnira posljednjih nekoliko godina.

"Dobro je da se ograničavaju primanje funkcionera jer se ukidaju naknade. Pokušaćemo da korigujemo keficijente i vidjećemo kako će se Skupština odrediti prema amandmanima. Trebamo naći mjeru kompromisa", kazao je Tuponja.

Negova koleginica Azra Jasavić je kazala da nema reda u zaradama zaposlenih u javnom sektoru i da je ovaj zakon potreban. Dodala je da nije zadovoljen princip ujednačenosti zarada predlogom.

Pozitivna za sada ima samo jedan amandman kojim se definiše pitanje Crvenog krsta.

Andrija Popović (LP) kazao je da će podržati predlog zakona jer je bolji od postojećih rješenja. Dodao je da su predložili amandmane kojima se zaposlenima u kategoriji A, B i C smanjuju za jedan koeficijenti kako bi se dodatno uvećale zarade zaposlenima u kategoriji D.

Bonus video: