Građevinska dozvola za Lazaret: Jaht klub, hotel sa pet zvjezdica...

Dozvola se izdaje za izgradnju rizorta u fazama 1, 2, i 3, u skladu sa Odlukom o urbanističko – arhitektonskom rješenju hotelskog rizorta Lazaret u Meljinama i Prostornim planom Opštine Herceg Novi
96 pregleda 7 komentar(a)
Lazaret, Foto: Slavica Kosić
Lazaret, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 16.02.2016. 16:34h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je građevinsku dozvolu kompaniji "Imperio Holdongs Limited" Genadija Borisova za izgradnju hotelskog rizorta Lazaret u Meljinama u hercegnovskoj opštini.

Dozvola se izdaje za izgradnju rizorta u fazama 1, 2, i 3, u skladu sa Odlukom o urbanističko – arhitektonskom rješenju hotelskog rizorta Lazaret u Meljinama i Prostornim planom Opštine Herceg Novi, navedeno je u rješenju.

Prva faza podrazumijeva izgradnju jaht kluba, druga rekonstrukciju centralnog objekta Lazareta, u hotel kategorije 5 zvjezdica su 32 luksuzne sobe i depadansa sa 120 apartmana.. Kompleks se sastoji iz sedam objekata povezanih unutrašnjim dvorištima, na bruto površini od oko 5. 795 kvadrata. Treća faza obuhvatiće rekonstrukciju postojećeg objekta na dijelu zone nautičkog turizma u servisni objekat marine sa oko 200 vezova.

Iz kompanije Imperio Holdongs Limited je ranije saopšteno i da je planirana rekonstrukciju korita rijeke Nemila kao i mosta preko rijeke.

Obećavaju da će sačuvati, prema konzervatorskim uslovima nadležnih organa ,arhitektonski i istorijski vrijedne objekte u Lazaretu, kao i kapelicu Sv. Roka.

Ruski investitor je počeo radove u Lazaretu u novembru 2014. I do sada je uradio kameni obalni zida uz šetalište koje povezuje Meljine i Herceg Novi, šetalište unutar kompleksa i rekonstruisao staro mulo. Iz kompanije je saopšteno da je do sada uloženo 16 miliona eura uključujući kupovinu kompleksa od kompanije „Carine“ za 12 miliona.

Prema najavama Borisova cijeli kompleks u koji će biti investirano 70 miliona eura trebalo bi da bude završen do ljeta 2017. godine.

Sporna imovina?

Kompanija Carine vlasništvo Čedomira Popovića je u maju 2013. godine kompleks Lazaret u Meljinama od 11, 5 hiljada kvadrata i objektima, prodala tivatskoj firmi Imperio Holdings Limited, vlasništvo Genadija Borisova za 12 miliona eura.

Iz MANS-a su svojevremeno ukazivali da je Popović obmanuo kupca, jer je ugovorom Genadiju garantovao da zemljište koje prodaje nije stečeno u postupku privatizacije ili stečaja za koje nije plaćena tržišna naknada.

Država, ističu u MANS-u osporava Popoviću da je platio tržišnu cijenu prilikom privatizacije TUP Južni Jadran čiji dio je bio i Lazaret u Meljinama.

"Čedomir Popović kompletnu imovinu bivšeg turističkog preduzeća TUP “Južni Jadran“ Meljine, koju su državni procjenitelji u više navrata procijenili na preko 30 miliona eura, 2001. kupio za oko 500.000 konvertibilnih maraka i to kupujući akcije po specijalnoj Uredbi Vlade Crne Gore koja je nakon ovog „posla“ ukinuta. U toj imovini je pored Lazareta i hotela „Delfin“ u Bijeloj, odmarališta u Baošićima, Meljinama i Sutorini, poslovna zgrada još i oko 70.000 m2 na samoj obali mora u zoni Morskog dobra.

Iz NVO Južni Jadran podsjećaju da područna jedinica Uprave za nekretnine Herceg Novi utvrdila da je "Imperio Holdings Limited" samo korisnik zemljišta u zoni morskog dobra oko objekta Lazaret u Meljinama, pa je Popović, kako su isticali u više navrata obmanuo kupca, jer mu je prodao zemlju na koju je imao samo pravo korišćenja.

Bonus video: