Otpušteni konsultanti, pusto gradilište: Katarci napuštaju Plave horizonte?

Katarci su, prema nezvaničnim informacijama, prošle sedmice poslali zvanično obavještenje o zaustavljanju projekta u Tivtu
99 pregleda 25 komentar(a)
Plavi horizonti, gradilište, Foto: Siniša Luković
Plavi horizonti, gradilište, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.02.2016. 08:09h

Kompanija Katari Diar ponovo je, prema nezvaničnim informacijama, zaustavila projekat izgradnje luksuznog stambeno-turističkog rizorta, vrijednog preko 250 miliona eura u uvali Pržna u Krtolima kod Tivta.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je kćerka kompanija Katari Diara u Crnoj Gori, Katari Diar Hotel&Property Investment Montenegro iz Tivta, krajem prošle sedmice poslala tzv. „project termination notice“, odnosno zvanično obavještenje o zaustavljanju projekta u uvali gdje je nekada bio hotelski kompleks Plavi horizonti.

Iz kompanije Katari Diar Hotel&Property Investment Montenegro tvrde da se projekat ne zaustavlja i da će „u nekom narednom periodu“ moći da saopšte više detalja o cijeloj situaciji.

Katarci su kompleks u uvali Pržna kupili 2010. od tivatskog HTP Primorje za 25 miliona eura, srušili stari hotel i uklonili preko 110 hiljada kubika zemlje, praveći prostor za prve objekte svog novog kompleksa koji su nazivali Beyond Horizon.

Prema informacijama “Vijesti”, svi lokalni tehnički i finansijski konsultanti Katari Diara Montenegro, poput kompanija Mejs i G&T, u petak su obaviješteni da je projekat u uvali Pržna suspendovan, navodno na osnovu direktnih instrukcija iz Dohe u kojoj je sjedište Katari Diara.

Ni oni, ali ni drugi podizvođači za sada nijesu dobili više detalja u vezi najnovije odluke da se zaustavi projekat koji se inače sporo realizuje od početka prije šest godina. Na gradilištu u petak nije bilo nijednog građevinskog radnika, osim čuvara.

Jedini „živi“ dio gradilišta je van Katari Diar kompleksa na zemljišnoj parceli u vlasništvu Opštine Tivat koja ovdje gradi veliki parking, po osnovu ranije preuzetih obaveza prema investitorima iz Katara.

Na plaži, ispred montažne zgrade u kojoj je smještena centrala Katari Diara Montenegro, bilo je parkirano nekoliko službenih i privatnih automobila zaposlenih u toj kompaniji. Inače, iz te firme u petak do kraja radnog vremena, nijesu detaljnije odgovorili na pitanja „Vijesti“, već je u telefonskom razgovoru novinaru samo kratko rečeno da se „projekat ne zaustavlja“ i da će „u nekom narednom periodu“ moći da saopšte više detalja o cijeloj situaciji.

Izvor „Vijesti“ blizak rukovodstvu Katari Diara Montenegro takođe tvrdi da projekat nije zaustavljen i da se ništa posebno ne događa.

„Naprotiv, Katari Diar konačno iz faze velikih priprema i administracije, kreće u konkretne radove, pa je stoga i prestala potreba za angažovanjem jednog broja konsultanata. Odlučeno je da se odmah počne sa gradnjom hotela, a ne 'sales' centra ili vila, što je još bolja vijest za sve. Čak je i kapacitet hotela povećan sa 150 na 200 soba”, tvrdi izvor „Vijesti“.

Navodno je još prije par mjeseci Four Seasons koji je trebalo da bude operater novog hotela i rizorta otpao iz posla, navodno su njegove usluge “bile preskupe” menadžmentu Katari Diara Montenegro. Izvori bliski Vladi Crne Gore tvrde da će Katari Diar gotovo sigurno pokušati da na međunarodnom tržištu proda cijeli projekat nekom drugom eventualno zainteresovanom investitoru.

Katarci su ranije, u ljeto 2014. najavili da će se povući iz Crne Gore zbog nezadovoljstva načinom na koji Vlada i lokalna uprava u Tivtu izlaze u susret njihovim zahtjevima. Taj pritisak rezultirao je hitnim dodatnim ustupcima Katarcima u vidu ekspropijacije privatne imovine mještana Krtola po niskim cijenama i njihovog ustupanja Katarcima, prodaje Katarcima nekoliko parcela u vlasništvu Opštine Tivat, ali i novim mijenjanjem prostorno-planske dokumentacije.

Nakon što su dobili urbanističko-tehničke uslove, Katarcima je u maju prošle godine Vlada dala i saglasnost za izvođenje pripremnih radova većeg obima za izgradnju objekata opšteg interesa mješovitog rizorta Plavi horizonti.

Katari Diar je završio pripremne radove, ali do sada nije počeo ništa ozbiljnije da gradi. Vlada je u projekcijama za ovu godinu navela da je Katari Diar Montenegro izabrao izvođača i da će početi gradnja “sales” centra sa ugostiteljskim objektima i oglednim primjerkom apartmana kakvi će se graditi u luksuznim vilama za prodaju.

Gradnja “sales” centra vrijednog šest miliona eura još nije počela, a Katarci nijesu podnosili nikakve formalne zahtjeve za izdavanje građevinske dozvole za taj ili drugi novi objekat. Opštini Tivat su jedino u maju prošle godine podnijeli zahtjev za građevinsku dozvolu za dogradnju nove telekomunikacione mreže do svog kompleksa što je i urađeno, ali su 19. oktobra zvanično odustali od zahtjeva da im se izda dozvola za privremenu gradilišnu trafostanicu 10/0,4kV, a koji su podnijeli samo desetak dana ranije.

Denis Mandić možda kupi projekat

Sagovornik „Vijesti“ upućen u dešavanja u vezi sa projektom u uvali Pržna, ne isključuje mogućnost da Katari Diar tu investiciju „proda“ lokalnom partneru - kotorskom biznismenu Denisu Mandiću koji kontroliše HTP Primorje i koji je 2010. bio glavni prilikom dovođenja Kataraca u Crnu Goru.

Mandić bi na taj način u ruke dobio „razrađen projekat“, sa završenom gotovo svom administrativno-planskom podlogom za gradnju vrijednih i skupih nekretnina za prodaju na tržištu, ali i novu imovinu poput u međuvremenu ekspropriisane privatne i po malim cijenama Katarcima prodate opštinske zemlje u uvali Pržna i njenom zaleđu, na kojoj može graditi za širu javnost, zatvoreni luksuzni rizort.

Bonus video: