Premijerov sin krenuo da gradi mini hidroelektranu

Podsticaji za proizvodnju struje iz mHE iznose 0,058 centi po kilovat satu, a plaćaju ih građani
212 pregleda 109 komentar(a)
Blažo Đukanović (Novina), Foto: Savo Prelević
Blažo Đukanović (Novina), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.02.2016. 07:44h

Blažo Đukanović, sin premijera Mila Đukanovića, predao je preko svoje firme BB Hidro, zahtjev za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova za gradnju mini hidroelektrane na dijelu vodotoka Slatina u slivu Morače na području kolašinske opštine.

Zahtjev je Ministarstvu održivog razvoja i turizma predao ovlašćeni zastupnik Đukanovićeve firme, Slaven Burzanović.

BB Hidro je i prošle godine u maju predala identičan zahtjev za dobijanje UTU, kao prvog papira u procedure dobijanja građevinske dozvole, u kome je naznačila identičnu katastarsku parcelu 1126 KO Raštak Mioska. Ta katastarska parcela je, kako se navodi u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, u vlasništvu porodice Dulović.

U zahtjevu koji je dostavljen 2. februara, traže se UT uslovi za izgradnju objekta na dijelu vodotoka Slatina (između kota 729 mm 9 kota gornje vode) i 550 mm (donja kota vode).

BB Hidro, čiji je izvršni direktor Blažo Đukanović, registrovan je za proizvodnju električne energije. Firmu je premijerov sin otvorio sa poslovnim partnerom Ivanom Burzanovićem i dijele po pola osnivački kapital. Blažo Đukanović i Burzanović od ljeta 2011. imaju i firmu BB Solar, čija je djelatnost postavljanje električnih instalacija.

BB Hidro samo je jedna u nizu firmi, čiji su osnivači bliski premijeru Đukanoviću, a koje su formirane isključivo zbog jednog od trenutno najinteresantnijih biznisa - izgradnje mini hidroelektrana. Vlasnici malih elektrana dobijaju status povlašćenog prizvođača i njihovu struju će otkupljivati Elektroprivreda.

Taj trošak će platiti svi potrošači preko stavke na računu za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije. Prema Pravilniku o visini naknade za podsticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije za 2016. utvrđena je naknada od 0,058715 centi po kilovat satu. To je oko 0,012 centi više nego do sada i povećaće prosječni račun za struju potrošača dva centa.

Prema podacima Ministarstva ekonomije, planirana je izgradnja šest malih hidroelektrana na vodotocima Crnja, Ljeviška rijeka i Raštak u opštini Kolašin.

Na vodotoku Crnja ugovor je potpisan sa koncesionarom Dekar iz Podgorice 2008. godine. Tu je predviđena izgradnja tri male hidroelektrane - Crnja, Ljubaštica i Crni potok. Energetska dozvola za Ljevišku rijeku izdata je takođe Dekaru.

Na vodotoku Raštak izdate su dvije energetske dozvole privrednom društvu Kol Energy Kolašin. Investitori su slovačka firma Saliy energy i opština. Oni su još 2009. godine formirali javno privatno preduzeće Kol energy u kome Opština ima 15 odsto vlasništva.

Bonus video: