Duvanski kombinat zatvoren nakon 113 godina

Radnici od direktora Vukašinovića tražili ključeve fabrike, on ih uputio na stečajnu upravu
54 pregleda 12 komentar(a)
Duvanski kombinat, Foto: Arhiva "Vijesti"
Duvanski kombinat, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.02.2016. 07:50h

Jedna od najstarijih crnogorskih fabrika, Duvanski kombinat Podgorica (DKP) juče je, nakon 113 godina, zvanično prestala da radi.

Fabrika je zaključana, a nezadovoljni radnici su tražili direktoru DKP-a, Slavoljubu Vukašinoviću, ključeve. On im je saopštio da nije nadležan i uputio ih na stečajnu upravu. Nezadovoljni radnici ranije su najavili da neće napuštati fabriku sve dok im ne budu isplaćena sva potraživanja.

Predsjednica Sindikata DKP-a Snežana Vidaković potvrdila „Vijestima“ da danas imaju novi sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, kao i da nemaju namjeru tek tako da napuštaju fabriku već će i u ponedjeljak doći na posao.

Proizvodnje u tom preduzeću koje je u stečaju od 2010, prema informacijama iz stečajne uprave, više neće biti nego će ona biti nastavljena u Novom duvanskom kombinatu nakon remonta mašina i potpisivanja ugovora sa partnerom iz UAE.

Stečajni upravnik Veselin Raičević potvrdio je „Vijestima“ da se kucaju rješenja o raskidu radnog odnosa za preostalih 114 radnika i da su upućeni da se u ponedjeljak prijave na Biro rada.

„Oko 80 ljudi dobiće posao u NDKP. Zaostala januarska zarada biće isplaćena kad naplatimo proizvode. U potpunosti će svima biti povezan radni staž“, objasnio je Raičević.

Poslije zbora u četvrtak radnici DKP-a su upozorili direktora da „neće napuštati fabriku, niti uzimati rješenja o prestanku radnog odnosa dok iz Poreske uprave ne dobiju potvrdu da su im uplaćeni svi porezi i doprinosi, kao i zarade sve do dana prestanka radnog odnosa.

Zaposleni radnici DKP-a upozorili su, takođe, direktora „da neće napuštati fabriku, niti uzimati rješenja o prestanku radnog odnosa dok ne dobiju potpisani sporazom sa iznosima otpremnina sa datumom isplate“.

Prekinuta blokada, čekaju otpremnine za sedam dana

Bivši radnici DKP-a prekinuli su juče ujutro četvorodnevnu blokadu kapije Duvanskog kombinata, nakon što su Vladini pregovarači dostavili ovjeren i potpisan zapisnik sa pregovora vođenih u srijedu, a prema kojem bi otpremnine za 77 bivša radnika trebalo da im budu isplaćene do narednog petka.

“Na obostrano zadovoljstvo postigli smo dogovor. Blokada je prekinuta i želimo da privatizacija Novog duvanskog bude uspješna”, kazao je Vijestima predstavnik bivših radnika Željko Vujadinović.

Vlada je na sjednici u četvrtak dopunila zaključak od 21. januara ove godine i zadužila Ministarstvo finansija da iz tekuće budžetske rezerve preusmjeri 1,7 miliona eura za isplatu otpremnina za prekobrojne koji su prošle godine napustili DKP, ali i one koji bi to tek trebalo da urade.

Bonus video: