Fali i 317.000 koje nijesu ni uplaćene

Na računu stambenog fonda je trebalo da bude 5,1 milion. Novac je godinama odbijan od zarade radnika, ali ga je koristila uprava
70 pregleda 0 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.02.2016. 18:29h

Vještak ekonomsko finansijske struke Hamid Šabović dopunskim vještačenjem utvrdio je da je u Stambenom fonda radnika Kombinata aluminijuma od 1. decembra 2005. do 8. jula 2013. godine trebalo da bude ukupno 5.158.781 euro, a da 316.974 eura, koliko nedostaje u odnosu na prvobitni nalaz, nikada nije uplaćeno.

Prethodno je vještak nalazom utvrdio da je namjenski po ovom osnovu potrošeno svega 92.988 eura.

Račun za ovu namjenu "Depozit sredstava za stambenu izgradnju" nalazio se kod CKB-a sve do 15. maja 2014. kada je stečajni upravnik Veselin Perišić tražio da se zatvori ovaj račun i sva sredstva koja se nalaze na toj partiji prenesu na žiro-račun KAP-a u stečaju. Prema mišljenju vještaka imajući u vidu svojinski i namjenski karakter te imovine, to nije "ni trebalo da bude nadležnost stečajnog upravnika".

Novac sa ovog računa bio je namijenjan za potrebe rješavanja stambenih pitanja zaposlenih, te se u druge svrhe, kako je utvrdio vještak, nijesu mogla upotrijebiti.

Novac se u stambeni fond inače slivao na način što je od bruto zarade izdvajan iznos tri odsto, a pored toga i iz neposrednih uplata sredstava zaposlenih radnika koji su vraćali kredit i plaćanja zakupa stambenih objekata-prostora, kao i pripadajućih kamata na depozit.

Dopunskim nalazom vještak Šabović je utvrdio, takođe, da odluka od 28. oktobra 2008. koju je potpisao bivši direktor KAP-a Džo Kazadi, a vezano za povraćaj 656.329 eura, u korist računa za Stambeni fond radnika, nikada nije realizovana.

Sporna odluka zavedena je i kroz poslovnu evidenciju Samostalnog sindikata radnika KAP-a 29. oktobra 2008. godine.

Vještak je utvrdio da je na dan 1. decembar 2005. godine, kada su kompanije Olega Deripske preuzele upravljanje privatizovanim KAP-om, na računu Stambenog fonda KAP-a bilo svega 756.127 eura.

Uoči uvođenja stečaja 21. juna 2013. na zahtjev tadašnjeg izvršnog direkrora Dragana Mijovića i odobrenje privremenog upravnika Veselina Perišića, iz Stambenog fonda je na račun KAP-a prenijet iznos od 1.061.489 eura. Saglasnost za ovaj transfer, ali i uz obavezu vraćanja sa prethodno povučenim sredstvima isti dan su, prema nalazu vještaka, potpisali čelnici tadašnjeg Samostalnog sindikata radnika KAP-a

U Privrednom sudu vodi se parnica po tužbi dviju sindikalnih organizacija Kombinata protiv KAP-a, kojom se traži da im se prizna potraživanje iz Stambenog fonda. Naredno sudsko ročište trebalo bi da se održi 29. februara, kada će biti prezentovan dopunski nalaz vještačenja.

Bonus video: