Bivši radnici Duvanskog čekaju potvrdu Poreske uprave

„Nećemo uzimati rješenje o prestanku radnog odnosa, dok ne dobijemo potpisane sporazume o visini iznosa otpremnine sa određenim rokom isplate svakog radnika koji se za to izjasni“, rekla je Vidaković
0 komentar(a)
Snežana Vidaković, Foto: Boris Pejović
Snežana Vidaković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.02.2016. 15:05h

Bivši radnici Duvanskog kombinata (DKP) neće napuštati fabriku dok ne dobiju pismene potvrde o uplati poreza, doprinosa, zarada i visini otpremnina, saopšteno je iz sindikata preduzeća.

Predsjednik sindikata DKP-a, Snežana Vidaković, kazala je da su radnici na današnjem zboru odlučili da ne napuštaju fabriku dok ne dobiju potvrde iz Poreske uprave (PU).

„Nećemo uzimati rješenje o prestanku radnog odnosa, dok ne dobijemo potpisane sporazume o visini iznosa otpremnine sa određenim rokom isplate svakog radnika koji se za to izjasni“, rekla je Vidaković agenciji Mina-business.

Ona je dodala da za one radnike koji su na spisku za radni angažman i žele da to prihvate, zahtijevaju pismenu garanciju sa potpisom izvršnog direktora.

„Pismenom garancijom, izvršni direktor garantuje da će se zaposleni radno angažovati u narednoj godini na određeno vrijeme dok traje period upravljanja novog investitora“, objasnila je Vidaković.

Prema njenim riječima, radnici se neće izjašnjavati o svom radnom angažmanu sve dok ne dobiju pomenute garancije za svakog zaposlenog.

„Izjašnjavanja radnika o prihvatanju radnog angažmana ili mogućnosti isplate otpremnine će trajati nekoliko narednih dana“, kazala je Vidaković.

Ona je ocijenila da je pri sačinjavanju spiska radnika napravljena blaga pristrasnost, s obzirom na to da je bilo prostora za 80 zaposlenih, dok krajnja verzija broji pet radnika manje.

Bivši radnici su na isplatu otpremnina čekali sedam mjeseci. Na otpremnine čeka oko 70 bivših radnika i to 61 penzioner i još desetak radnika koji su ranije otišli iz preduzeća, a nijesu još stekli uslov za penziju. Oni su napustili kompaniju uz uslov da im se isplate otpremnine.

Vlada se 2010. godine obavezala sporazumom da će radnicima DKP-a isplatiti otpremnine od stečajne mase, odričući se dijela svojih potraživanja.

Bivšim radnicima je tek nedavno povezan radni staž i to za njih 19, kojima je to bio uslov za odlazak u penziju.

Kompanija BMJ Industries FZ LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koja je jedina dostavila ponudu za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata (NDKP) trebalo bi ove sedmice sa Vladom da potpiše ugovor.

Od preostalih 114 radnika starog DKP-a u stečaju, nakon remonta radno mjesto u Novom duvanskom, trebalo bi da dobije 75 ljudi.

Arapska kompanija BMJ Industries planira da uloži 20 miliona eura u fabriku.

Bonus video: