Imovina države duplo jeftinija

Dokapitalizaciji prethodi gašenje DKP-a čime se anuliraju dugovi prema državi, radnicima, dobavljačima i proizvođačima duvana
59 pregleda 2 komentar(a)
bivši radnici DKP, Foto: Savo Prelević
bivši radnici DKP, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.02.2016. 20:22h

Potpisivanjem ugovora za Novi duvanski kombinat, arapska firma BMJ industries FZ-LLC dobija mašine, ne plaća zakup zemljišta i nema obavezu prema radnicima dok ne završi neograničeni remont, kazali su iz Novog sindikata Duvanskog kombinata u stečaju.

Iz sindikata navode da je promijenjen predlog ugovora, pa u novom predlogu remont mašina sad nije vremenski ograničen. Prvobitno je bilo predviđeno da se obavi za 60 dana.

Predsjednica Novog sindikata Snežana Vidaković, kazala je “Vijestima” i da je Vlada sada prihvatila procjenu kojom se drastično smanjuje vrijednost imovine države u NDKP.

"Privatizuje se firma sa kapitalom od 5,3 miliona eura koji posjeduje država, kako je navedeno u Predlogu ugovora o dokapitalizaciji, a koja je novom procjenom više nego prepolovljena na 2,3 miliona eura. Ovaj ugovor sa firmom BMJ industries treba da se potpiše ovih dana, čim stignu radnici za remont. Čudi da presudnu ulogu za potpisivanje ugovora imaju četiri Pakistanca koji treba da rade remont bez ijednog rezervnog dijela, a ne vlasnik”, kazala je Vidaković i ocijenila da su dosadašnji pregovori o dokapitalizaciji NDKP "arapska serija na crnogorski način".

Država posjeduje 70 odsto akcija NDKP, a Glavni grad oko 30 odsto. Dokapitalizaciji firme prethodiće gašenje DKP-a koji je ulaskom u stečaj državi dugovao preko 30 miliona eura. Taj dug je za pet godina reorganizacije povećan za četiri miliona eura.

"Gašenjem firme se anuliraju sva napravljena dugovanja prema državi, radnicima, dobavljačima i proizvođačima duvana. Znači, DKP u stečaju nema ništa, osim dugova i radnika. Likvidacijom DKP-a u stečaju likvidiraju se ne samo dugovi, već i radnici. Šalju se na neodređeno vrijeme na Biro rada”, upozorila je Vidaković.

Prema njenim riječima, investitor obavlja remont mašina u 2016. godini, što je razlog slanja radnika na Biro rada, a investicionim programom novac za remont je planiran tek za 2017. Vidaković je kazala da sada mašine, bez ikakvog remonta, proizvode prosječno 100 tona cigareta.

"Potpisivanjem ugovora, investitor dobija mašine, ne plaća zakup zemljišta i nema obavezu prema radnicima (dok ne završi ničim ograničeni 'remont'), a sve to zajmom od 50 hiljada eura u prvoj godini, dok radnici čekaju na Birou lijepu priču o izgradnji fabrike i milionskim investicijama”, navela je Vidaković.

Sindikat najviše čudi što se na sajtu Vlade pojavljuju dva zaključka sa iste, 142. sjednice održane 21. januara, na kojoj se razmatrao izvještaj Tenderske komisije za privatizaciju o rezultatima javnog tendera radi dokapitalizacije putem izgradnje fabrike i prodaje akcija u Novom duvanskom.

Prvi Zaključak Vlade objavljen je na sajtu 22. januara, a drugi zaključak sa izmjenama 2. februara, pod istim brojem, a poziva se na istu sjednicu.

"Izmijenjenim (dopunjenim) zaključkom od 2. februara, investitoru se prihvata procjena kojom se drstično smanjuje imovina države u Novom duvanskom kombinatu, a u slučaju da investitor ne ostvari minimum proizvodnje ili kasni sa isplatom poreza i doprinosa više od 45 dana, platiće jednokratnu kaznu u iznosu od 50.000 eura, za cijeli period važenja ugovora”, objasnila je Vidaković uz napomenu da je period važenja ugovora od 2016. do 2019. godine.

Na sastanku koji je održan 2. februara pročitane su predstavnicima radnika dvije tačke prvog zaključka sa sjednice Vlade 21. januara.

"Na pitanje da li će biti izmjena u Predlogu ugovora objavljenog na sajtu Vlade, koji je prihvaćen, odgovoreno je da neće, sem nekih tehničkih stvari. Upravo ta promjena ,,tehničkih stvari", za koju nijesmo znali, s obzirom na to da je objavljena tek poslije pomenutog sastanka, direktno je uticala na radničko poimanje privatizacije. U skladu sa izmjenom tačke 3.1.3 koja se odnosi na izmjenu perioda trajanja remonta sa 60 dana (što je bilo nepovoljno), na period koji nije ničim ograničen, kao i nedostatak volje da se izmijeni namjera da se putem preuzimanja, radnicima garantuje radni angažman i nedostatak volje da se utiče na tačku 19.3 koja omogućava kašnjenje plate duže od 45 dana, ostavlja se dosta prostora za nanošenje štete radnicima, bez valjane odgovornosti investitora”, istakla je Vidaković, koja konstatuje da se zaključci Vlade “mogu mijenjati po potrebi, a nijedno važno pitanje koje se tiče radnika ne može se promijeniti”.

Radnici DKP-a u stečaju traže odgovor na pitanje gdje je njihovo 15 odsto plate, koje im je, kako tvrde, nezakonito uzeo stečajni upravnik, Veselin Raičević.

“Novac uzet tim smanjenjem, koji je po njegovom usmenom saopšenju trebalo da bude usmjeren za uplatu doprinosa, nije na taj način realizovan. Pitali smo stečajnog sudiju Miodraga Anđelića za obrazloženje, ali već više od dva mjeseca nemamo ogovor. Ima li iko da odgovori kako se smanjuju plate bez donijete odluke i zakonom propisanih uslova, pri čemu se radnicima DKP-a dva puta odbijaju doprinosi, sa obrazloženjem "kredit"? Koga smo "kreditirali" i zašto, ako je u toku cijelog tog perioda "kreditiranja" održan obim proizvodnje na nivou od prije smanjenja, a sa 60 radnika manje?”, pitala je Vidaković.

Iz Novog sindikata pitaju i kako je moguće da stečajni upravnik potpiše rješenja o prestanku radnog odnosa na 1. februar, a da pri tome radnici i dalje dolaze na posao, ne znajući da su dobili otkaz.

Navedena rješenja o otkazima, kako “Vijesti” nezvanično saznaju, naknadno su stornirana.

Boljević: Sve ide po planu, uskoro ugovor

“Vijesti” su juče kontaktirale predstavnika arapske firme, Isata Boljevića, i pitale ga kada se očekuje potpisivanje ugovora o dokapitalizaciji NDKP i ugovora o upravljanju, da li očekuju probleme imajući u vidu blokadu kapije i da li veće radničko nezadovoljstvo može negativno uticati na raspoloženje investitora.

Od Boljevića su traženi i odgovori na pitanja da li očekuje probleme sa preostalim radnicima u starom DKP-u i ko ga je ovlastio da u pregovorima zastupa interese BMJ Industries i da li iza ovog posla osim njega ima još ljudi iz Crne Gore, bliskih državnim ili paradržavnim strukturama.

"Zahvaljujem se na interesovanju. Želim da Vam sa opštim da u dogovorima između investitora i Tenderske komisije sve teče planiranom dinamikom. Potpisivanje ugovora se očekuje uskoro. To će biti prilika da investitoru direktno postavite pitanja”, odgovorio je Boljević.

Bonus video: