Gvozdenović: Jadranski region idealan za razvoj visokokvalitetnih turističkih projekata

"Grupa od 29 zemalja oko Sredozemnog mora predstavlja vodeću svjetsku turističku destinaciju i u pogledu međunarodnog i u pogledu domaćeg turizma. Mediteran je zabilježio 343 miliona međunarodnih turističkih dolazaka u 2014. godini, što iznosi skoro jednu trećinu svjetskih dolazaka, odnosno jedan od tri međunarodnih turista u svijetu putuje u neku od mediteranskih zemalja"
93 pregleda 6 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Mrt.gov.me
Branimir Gvozdenović, Foto: Mrt.gov.me
Ažurirano: 10.02.2016. 15:49h

Udruženim nastupom, sa zajedničkom ili komplementarnom ponudom, zemlje jadranskog regiona mogu postati ključni igrač u međunarodnoj turističkoj utakmici i ravnopravno parirati vodećim svjetskim turističkim destinacijama, ocijenio je ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović.

On je, otvarajući Adria hotel forum u Zagrebu, rekao da je značajan zajednički nastup zemalja Jadrana i Mediterana ka investicionim i turističkim tržištima.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma je saopšteno da je Gvozdenović, zajedno sa državnim sekretarom Predragom Jelušićem, učestvovao na Adria hotel forumu, jednoj od vodećih međunarodnih hotelsko-investicionih konferencija u regionu, koji se četvrti put održava u Zagrebu.

Gvozdenović se, učesnicima konferencije i visokim zvanicama, uz predsjednika Vlade Hrvatske, Tihomira Oreškovića, obratio na otvaranju Foruma.

"Grupa od 29 zemalja oko Sredozemnog mora predstavlja vodeću svjetsku turističku destinaciju i u pogledu međunarodnog i u pogledu domaćeg turizma. Mediteran je zabilježio 343 miliona međunarodnih turističkih dolazaka u 2014. godini, što iznosi skoro jednu trećinu svjetskih dolazaka, odnosno jedan od tri međunarodnih turista u svijetu putuje u neku od mediteranskih zemalja", rekao je Gvozdenović.

Pri tom, kako je dodao, najveća turistička gustina zabilježena je u manjim zemljama, kao što je Crna Gora, a posebno imponuje podatak da je država kao destinacija karakteristična po tome da zemlju posjeti tri puta više turista nego što ima stanovnika.

Najznačajniji segment Foruma bio je, kako se dodaje, ministarski panel, na kojem je u uvodnom izlaganju Gvozdenović posebno ukazao na značaj povećanja broja smještajnih kapaciteta visoke kategorije u funkciji razvoja turizma.

"Jadranski region je idealno mjesto za razvoj visokokvalitetnih turističkih projekata, u kome se može kreirati nova i jedinstvena destinacija, budući da posjetioci mogu doživjeti veliku raznolikost na malim udaljenostima", smatra Gvozdenović.

Na panelu su učestvovali i ministar turizma Hrvatske Anton Kliman, kao i pomoćnik ministra za privredni razvoj i tehnologiju Slovenije, Eva Štravs Podlogar.

"Crna Gora je posebno dobila pohvale učesnika panela i publike, pri čemu je pozdravljen progres ostvaren u turizmu, kao i poslovno-investicioni ambijent za ulaganja“, rekli su iz Ministarstva.

Gvozdenović se takođe sastao sa Klimanom, pri čemu su sagovornici zaključili da će zajednička regionalna saradnja doprinijeti ubrzanom razvoju čitavog regiona, kao i da će Crna Gora i Hrvatska kao dokazane turističke destinacije imati posebnu ulogu.

Adria hotel forum je hotelsko-investiciona konferencija na kojoj učestvuju vodeći hotelski lanci, hotelijeri, lokalna samouprava, državna uprava i stručnjaci u oblasti investicija u hotelsku industriju.

Forum se održava u Zagrebu, četvrti put, a njegov cilj je razmjena održivih ideja i projekata koji unapređuju razvoj zajednice. Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore je jedan od pokrovitelja Foruma.

Tema ovogodišnjeg Foruma je oblikovanje budućnosti - budućnost industrije i razvoj postojećih i novih destinacija, razmjena iskustava u regionu, stanje turizma u Evropi i regionu, zahtjevi turista širom svijeta i njihov uticaj na razvoj nove regionalne destinacije.

Bonus video: