Lakušić: Poslodavce koji ne isplaćuju redovno zarade i doprinose staviti na Listu srama

"Listu srama treba da čine poimenično predstavnici Vlade i vlasnici kapitala koji ne poštuju univerzalno ljudsko i Ustavom garantovano pravo na zaradu, kao i svi akteri nezakonitog bogaćenja eksploatacijom zaposlenih uz podršku predstavnika Vlade za Demokratsku partiju socijalista (DPS)", naveo je Lakušić u saopštenju
10 komentar(a)
Zoran Lakušić, Foto: DNP
Zoran Lakušić, Foto: DNP
Ažurirano: 07.02.2016. 11:51h

Crna Gora bi, po ugledu na demokratske zemlje, trebalo da uvede takozvanu Listu srama, na kojoj bi se našli poslodavci koji ne isplaćuju redovno zarade i doprinose za zaposlene, saopštio je član Predsjedništva Demokratske narodne partije (DNP), Zoran Lakušić.

On smatra da bi objavljivanje Liste srama pozitivno uticalo na nešto redovniju isplatu zarada, ali i podstaklo bolje poštovanje zakona, kojim su precizirane kazne za poslodavce koji najmanje jednom mjesečno ne isplate plate zaposlenima.

Zakonom o radu su, prema riječima Lakušića, za neisplaćivanje zarada predviđene kazne od 150 eura do šest hiljada eura za preduzetnike, od 500 eura do 20 hiljada eura za preduzeća, a za odgovorne u firmama od 30 eura do dvije hiljade eura.

"Listu srama treba da čine poimenično predstavnici Vlade i vlasnici kapitala koji ne poštuju univerzalno ljudsko i Ustavom garantovano pravo na zaradu, kao i svi akteri nezakonitog bogaćenja eksploatacijom zaposlenih uz podršku predstavnika Vlade za Demokratsku partiju socijalista (DPS)", naveo je Lakušić u saopštenju.

On je dodao da su u Crnoj Gori "poreska tajna" preduzeća duguju poreze, doprinose i ne isplaćuju zarade zaposlenima.

"Treba obratiti pažnju i na veliki broj poslodavaca koji nemaju problema sa nelikvidnošću i gubicima, ali ipak zarade isplaćuju sa zakašnjenjem ili ih uopšte ne isplaćuju, stvarajući tako profit grubim kršenjem zakona", kazao je Lakušić.

On smatra da inspekcijski nadzor i sankcije ne funkcionišu, zbog čega se stiče utisak da postoji izvjesna koalicija između vlasnika kapitala i njima bliskih predstavnika vlasti.

"Očito su DPS aktivisti u inspecijskim organima dobro upućeni kod kojih poslodavaca nije dozvoljeno izricati sankcije i pod preopostavkom da im niko to nije naložio. Tako se kontrola i inspekcijski nadzor obavljaju skoro isključivo kod poslodavaca koji nijesu aktivni u najbrojnijoj partiji na vlasti", saopštio je Lakušić.

Bonus video: