Uvode nove prihode na koje se plaća porez po odbitku

Zakonom o porezu na dobit pravnih lica, koji je u primjeni od 2002. godine, uvedena je obaveza plaćanja poreza na dobit, dok su poreski obveznici definisani kao rezidentna i nerezidentna preduzeća koja obavljaju djelatnost radi sticanja dobiti
232 pregleda 2 komentar(a)
Porez, Foto: Shutterstock
Porez, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.02.2016. 11:14h

Predlogom izmjena i dopuna zakona o porezu na dobit pravnih lica, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, predlaže se, između ostalog, uključivanje novih oblika prihoda na koje se plaća porez po odbitku.

To se odnosi na prihode koje obveznik poreza na dobit isplaćuje rezidentnim i nerezidentnim pojedincima po osnovu otkupa upotrebljavanih proizvoda, poluproizvoda i poljoprivrednih proizvoda otkupljenih od proizvođača koji je obveznik poreza na dodatu vrijednost (PDV).

To se, kako se navodi u predloženim izmjenama, odnosi i na prihode koje obveznik isplaćuje nerezidentnim preduzećima po osnovu izvođenja estradnog, zabavnog, umjetničog, sportskog ili sličnog programa u Crnoj Gori.

Osnovni razlozi za izmjenu važećeg Zakona o porezu na dobit pravnih lica, kako se dodaje, obrazlažu se potrebom uključivanja novih oblika izdataka koji se u poreske svrhe priznaju kao rashod u iznosu do 3,5 odsto ukupnog prihoda.

To se odnosi na izdatke za zaštitu osoba sa invaliditetom, društvenu brigu o djeci i mladima, pomoć starijim osobama, zaštitu i promovisanje ljudskih i manjinskih prava, vladavinu prava, razvoj civilnog društva i volonterizma, evroatlanske i evropske integracije Crne Gore.

“Predložene izmjene i dopune se donose i u cilju preciznijeg definisanja pojedinih rashoda koji se priznaju u poreske svrhe, kao i uvođenja mehanizma za oporezivanje kapitalnog dobitka koje nerezidentno preduzeće ostvari od drugog nerezidentnog preduzeća ili pojedinca, nerezidentnog ili rezidentnog, na teritoriji Crne Gore”, navodi se u predloženom dokumentu.

Predložene izmjene i dopune se donose, kako se navodi, i radi bliže definicija pojedinih oblika prihoda koje nerezidentna preduzeća ostvare u Crnoj Gori, kao što su autorske naknade, kamate, konsalting usluge.

Predložene izmjene i dopune podrazumijevaju i uvođenje obaveznog podnošenja poreske prijave elektronskim putem.

Zakonom o porezu na dobit pravnih lica, koji je u primjeni od 2002. godine, uvedena je obaveza plaćanja poreza na dobit, dok su poreski obveznici definisani kao rezidentna i nerezidentna preduzeća koja obavljaju djelatnost radi sticanja dobiti.

“Predmet oporezivanja rezidentnog preduzeća je dobit koju ostvari u Crnoj Gori i van nje, a predmet oporezivanja nerezidenta je dobit koju ostvari u Crnoj Gori”, navodi se u predloženom dokumentu.

Stopa poreza na dobit je jedinstvena i konkurentna u odnosu na region i iznosi devet odsto.

Izmjenama se predlaže se brisanje formulacije nabavne cijene prilikom utvrđivanja kapitalne dobiti kod postupka likvidacije, iz razloga što je ranija odredba izjednačvala nabavnu i tržišnu vrijednost imovine, pa je na taj način kapitalna dobit uvijek bila jednaka nuli.

Bonus video: