Novi kredit pokriva stare

Kredit za refinansiranje je jedan od najskupljih bankarskih proizvoda, kamate prelaze i 12 odsto
181 pregleda 7 komentar(a)
Krediti, novac, Foto: Shutterstock
Krediti, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.02.2016. 20:18h

Za kreditima za refinansiranje, čije efektivne kamatne stope prelaze i 12 odsto, raste potražnja posebno kod klijenata koji imaju više zajmova pa žele da ih objedine.

Ta vrsta kredita je, uz kreditne kartice i minuse po tekućem računu, jedan od najskupljih bankarskih proizvoda.

U Centralnoj banci „Vijestima“ su kazali da nemaju podatke koliki je udio kredita za refinansiranje u ukupno odobrenim i kako se oni kreću u posljednjoj godini.

Banke klijentima refinansiraju glavnicu, kamatu, zaduženja po osnovu kreditnih kartica, minuse po tekućem računu..., uz duži rok otplate, manje rate. Ako neko ima više kredita može da ih objedini u jedan.

Ipak, prije odluke za refinansiranje najbolje je uporediti uslove kod banaka i konsultovati kalkulator, jer kamata i dodatni troškovi mogu biti zamka.

Ne treba zaboraviti da takva usluga banku košta, pa treba provjeriti da li je isplativije refinansirati dug ili nastaviti sa otplatom starog zajma. Preporuke su da se refinansiranje ubrza nakon njegovog odobrenja. Tada je najpovoljniji momenat jer se u početku otplate banci vraća sve više kamate i manje glavnice, a kako se produžava rok otplate smanjuje se iznos kamate i ostaje glavnica. U drugoj banci kod koje se refinansira kredit opet se ponavlja ista situacija - prvo se naplaćuje kamata, pa glavnica.

„Krediti za refinansiranje su prilično zastupljeni u našoj banci i to je proizvod koji ima dobro uporište u klijentskoj bazi. Ako se osvrnemo na trend korišćenja tog proizvoda sa padom kamatnih stopa koji je bio evidentan u prošloj godini, došlo je do povećanja tražnje za tom vrstom kredita. Očekujemo da će se taj trend nastaviti i ove godine“, kazali su u Hipo Alpe Adria banci. Navode da klijenti posežu za refinansiranjem najskupljih vidova zaduživanja, kao i za objedinjavanjem obaveza zbog rasterećenja na mjesečnom nivou. HAAB najavljuje da će tokom ovog mjeseca ponuditi građanima novi kredit za refinansiranje.

U Sosiete ženeral banci su kazali da imaju atraktivnu ponudu za refinansiranje kredita u bankama i drugim mikrofinansijskim institucijama.

„U našoj banci se ovaj kredit više koristi za refinansiranje dugova u drugim bankama, nego u našoj banci. Klijenti njime uglavnom refinansiraju gotovinske kredite. Ovaj refinansirajući kredit pruža mogućnost otplate kreditnih obaveza članova porodice. Ako je klijentu potrebna dodatna gotovina banka može odobriti u iznosu od 50 odsto novca koji se refinansira“, rekli su u Sosiete ženeral banci.

U NLB i CKB banci nijesu odgovorila na pitanja “Vijesti” o kreditima za refinansiranje.

Kamata za refinansiranje u CKB iznosi 12,04 odsto

U Sosiete ženeral banci navode da odobravaju refinansiranje u iznosima od 500 do 50 hiljada eura sa rokom otplate od šest do 180 mjeseci po fiksnoj i varijabilnoj kamatnoj stopi. Kao primjer su naveli kredit od 8.000 eura na rok od osam godina, gdje se ukupno uz efektivnu kamatnu stopu od 7,97 odsto vrati 10,66 hiljada eura.

U HAAB efektivna kamatna stopa je oko 8,63 odsto za refinansirajući hipotekarni kredit

Na sajtu NLB banke nema informacija o tom proizvodu, dok se na sajtu CKB-a može naći podatak da imaju namjenski kredit za refinansiranje kod drugih banaka u iznosu od 300 do 15 hiljada eura. Rok otplate je od godinu do sedam godina, a efektivna kamatna stopa od 12,04 odsto.

Erste banka na sajtu nudi kredit za refinansiranje bez hipoteke u iznosu od 10 hiljada na 120 mjeseci uz efektivnu kamatnu stopu od 9,38 odsto.

Bonus video: