Lista globalnih ekonomskih sloboda: Crna Gora je na mjestu broj...

Crna Gora se i ove godine našla u zoni umjereno slobodnih zemalja, sa, kako je navedeno, značajnim napretkom u fiskalnoj i slobodi trgovanja, dok se zabrinutosti ogledaju u upravljanju državnom potrošnjom i korupciji
4 komentar(a)
ekonomija, Foto: Shutterstock
ekonomija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.02.2016. 12:24h

Crna Gora je na listi globalnih ekonomskih sloboda američke Heritage Foundation, zauzela 65. mjesto od 178 rangiranih zemalja, sa 64,9 bodova, što je 0,2 poena više nego prošle godine.

Crna Gora se i ove godine našla u zoni umjereno slobodnih zemalja, sa, kako je navedeno, značajnim napretkom u fiskalnoj i slobodi trgovanja, dok se zabrinutosti ogledaju u upravljanju državnom potrošnjom i korupciji.

“Strukturne reforme i sve energičniji privatni sektor olakšali su tranziciju Crne Gore do slobodno tržišne ekonomije. Otvorenost globalnoj trgovini, konkurentnost niske poreske stope i razvoj regulatornog sistema podstakli su dinamičniju ekonomsku ekspanziju”, navodi se u izvještaju u koji je agencija Mina-business imala uvid.

Vlada je, kako se dodaje, nastavila sa reformama u cilju suzbijanja hronično visokog nivoa potrošnje i poboljšanja efikasnost javnog sektora, ali je napredak bio spor. Uprkos relativno dobro održavanoj vladavini prava, tempo zakonodavne i reforme pravosuđa bio je spor, i korupcija se i dalje doživljava kao značajan problem.

“Crna Gora je ostvarila rezultat koji je 0,2 poena bolji nego u prošloj godini, sa napretkom u tri od deset ekonomskih sloboda”, kazali su iz Heritage Foundation.

Crna Gora je ostvarila napredak u oblasti monetarne i poslovne slobode, kao i upravljanju državnom potrošnjom.

Lošiji rezultat je ostvarila u oblasti fiskalne, biznis i slobode od korupcije, kao i slobode rada, dok je isti rezultat kao prošle godine zabilježila u oblasti imovinskih prava, finansijske i slobode trgovanja.

Crnogorska ekonomija se u prošlogodišnjem izvještaju našla na 66. mjestu od 178 zemalja, sa 64,7 bodova.

Prema ovogodišnjem izvještaju, Crna Gora zauzima 31. mjesto od 43 zemlje evropskog regiona i njen ukupan rezultat je bolji od svjetskog prosjeka.

Korupcija je, prema izvještaju Heritage Foundation, ozbiljan problem u Crnoj Gori. Uticaj i kršenje postupaka su široko rasprostranjeni u ključnim oblastima kao što su zdravstvo i javne nabavke.

“Organizovane kriminalne grupe imaju značajan uticaj u privatnom i javnom sektoru, a značajno je i rusko pranje novca. Politizacija sudstva je dugogodišnji problem”, navodi se u izvještaju.

Ukupno poresko opterećenje iznosi 26 odsto ukupnog domaćeg prihoda. Vladina potrošnja iznosi 44,8 odsto ukupne domaće proizvodnje. Budžetski bilans je bio negativan, a javni dug je porastao na preko 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“Procedure za osnivanje biznisa su usaglašene, a smanjen je broj zahtjeva za licenciranje, dok propisima u radu nedostaje fleksibilnost. Prodaja bankrotiranog Kombinata aluminijuma (KAP) kojeg je država pomagala, završena je 2014. godine, eliminišući jedan uzrok ogromnih državnih subvencija koji je uništio ekonomiju u ranijim godinama”, rekli su iz Heritage Foundation.

Prosječna carinska stopa je 2,6 odsto. Mnoga preduzeća u državnom vlasništvu su privatizovana. Ne postoji opšti skrining stranih investicija, ali slabi pravosudni sistem obeshrabruje investitore.

“Finansijski sektor je postepeno postao konkurentniji i diverzifikovan, ali su nekvalitetni krediti ostali problem. Zakon o restrukturiranju nekvalitetnih kredita je usvojen, ali ostaje da se vidi njegova efikasnost”, dodaje se u izvještaju.

Od zemalja regije Makedonija je plasirana na 47. mjestu, Albanija je 59, Srbija 77, Slovenija 90, Hrvatska na 103. mjestu, a Bosna i Heregovina (BiH) 108.

Ekonomski najslobodnija zemlja u svijetu i ove godine je Hongkong sa 88,6 poena, a slijede Singapur sa 87,8, Novi Zeland sa 81,6, Švajcarska sa 81 poenom i Australija sa 80,3 boda.

Samo prvih pet svrstano je u kategoriju ekonomski slobodnih koje imaju preko 80 poena.

Posljednje mjesto na listi, sa svega jednim poenom, zauzima Sjeverna Koreja.

Bonus video: