Novi sistem tarifiranja premija osiguranja od 1. februara: Nesavjesni vozači će plaćati više

“Sistemom bonus-malus generalno se utiče na povećanje bezbjednosti u saobraćaju jer se stimuliše opreznija vožnja. Savjesni vozači će na ovaj način biti stimulisani, a nesavjesni sankcionisani”
17 komentar(a)
vozač, Foto: Shutterstock
vozač, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.01.2016. 11:24h

Sistem tarifa premija osiguranja autoodgovornosti počinje da se primjenjuje 1. februara, što, kako su objasnili iz Nacionalnog biro osiguravača (NBOCG) znači da počinje primjena i bonus - malus sistema na sva novozaključena ili osiguranja koja se budu obnavljala za narednu godinu.

Izvršni direktor NBOCG, Boris Šaban, objasnio je na konferenciji za novinare da je suština bonus-malus sistema da ukoliko osiguranik nije imao podnijetih zahtjeva za naknadu štete u toku jedne godine osiguranja od autoodgovornosti, bez obzira na datum nastanka štete, smanjenje premije (bonus) iznosi pet odsto godišnje, a najviše 30 odsto premije osnovnog premijskog razreda.

"Ukoliko je bilo podnijetih zahtjeva za naknadu štete u toku jednogodišnjeg perioda osiguranja od autoodgovornosti, bez obzira na datum nastanka štete, povećanje premije (malus) zavisi od broja prijavljenih šteta, a najviše 210 odsto premije osnovnog premijskog razreda“, naveo je Šaban.

Sistem smanjenja odnosno povećanja premije (bonus - malus) primjenjuje se, kako je saopšteno iz NBOCG, na osnovu podataka Informacionog centra NBOCG ili na osnovu polise i potvrde društva za osiguranje koja sadrži podatke o prethodnom trajanju osiguranja i broju šteta koje su prijavljene u tom periodu, jedino ako nema podataka o osiguraniku u informacionom centru.

“Sistemom bonus-malus generalno se utiče na povećanje bezbjednosti u saobraćaju jer se stimuliše opreznija vožnja. Savjesni vozači će na ovaj način biti stimulisani, a nesavjesni sankcionisani”, kazao je Šaban.

Sistem bonus- malus, kako je dodao, počeo je djelimično da se primjenjuje 1. februara prošle godine, od kada su svi osiguranici dobili po pet odsto popusta na premiju i svrstani u premijski razred PR6.

Bonus video: