DBR još u stečaju, zgrada propada

Vlasnici stanova traže da interveniše predsjednik Privrednog suda
1237 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada trebalo da bude završena u julu 2017: Budva, Foto: Vesko Belojević
Zgrada trebalo da bude završena u julu 2017: Budva, Foto: Vesko Belojević

Kupci stanova nedovršene stambene zgrade u Budvi, na zaobilaznici preko puta Srednje škole „Danilo Kiš“, pozivaju nadležne da ispitaju na koji način je vođen stečajni postupak, jer im je nakon uvođenja stečaja nezakonito otuđena imovina, kao i zašto nije donijeta odluka o izlasku iz stečaja kada je uplaćen stečajni dug.

Posebno sumnjaju na koji način je uveden stečaj u podgoričku građevinsku firmu „DBR“ i zbog čega je stečajna upravnica Tijana Ćoso čekala gotovo osam mjeseci od uvođenja stečaja da donese privremenu mjeru i zaštiti imovinu.

Kupci stanova navode da su troškovi stečajne upravnice dostigli 40 hiljada eura, što je više od sume zbog koje je uveden stečaj. Iako su kupci uspjeli da isplate dug „DBR“ i uplate čak 40 hiljada, te još 13 hiljada eura depozita za troškove stečajnog postupka, stečaj još nije zaključen.

Zgradu je gradila firma „DBR“ u kojoj direktor Boris Bošković ima 70 odsto udjela dok, vlasnici parcele Miomir Pajković i Milenko Milisavljević imaju po 15 odsto. Iako su skoro svi stanovi prodati tokom 2017. godine, nije poštovan rok završetka radova do 1. jula te godine. Izgrađen je samo betonski kostur zgrade.

„Iako smo očekivali da će Ćoso preuzeti neophodne mjere za obezbjeđenje zaštite imovine, odmah obavijestiti o stečajnom postupku sve banke i nadležne koji vrše registraciju pokretne, nepokretne i druge imovine i donijeti privremenu mjeru da ne bi došlo do otuđenja imovine kako jasno nalaže Zakon o stečaju, ona to nije učinila. Ređaju se ročišta, na koja se ne poziva niti pojavljuje direktor Bošković, ali ni stečajni sudija mjesecima nije dostupan. Obraćali smo se zahtjevom za smjenu stečajne upravnice jer smo došli do saznanja da je u rodbinskoj vezi sa Boškovićem“, ističu u saopštenju vlasnici stanova.

Novi šok su kažu doživjeli kada se zgrada, u toku stečaja, preknjižava na Pajkovića i Milisavljavića.

„Kada smo shvatili gdje nas vodi ovakav način vođenja stečaja uspjeli smo da prikupimo novac, dodatno se zadužimo i uplatimo cjelokupni stečajni dug firme “DBR“, kao i depozit na ime troškova vođenja stečaja. Ali, i pored toga nije donijeto rješenje o izlasku iz stečaja“, naveli su vlasnici stanova koji od predsjednika Privrednog suda traže da hitno donese rješenje o izlasku iz stečaja jer zgrada propada a njihovi troškovi se samo uvećavaju.

Bonus video: