Za unapređenje Poreske uprave 20 miliona

Planirano je da Vlada ove godine potpiše kreditne aranžmane od 91,8 miliona eura za 15 projekata. Cijeli iznos neće biti povučen ove godine
7 komentar(a)
Vlada CG, Foto: Gov.me
Vlada CG, Foto: Gov.me
Ažurirano: 30.01.2016. 07:26h

Unapređenje poreske administracije državu će koštati 20 miliona eura, a taj novac će biti pozajmljen od Svjetske banke (SB). Plan je da se od te sume u ovoj godini povuče deset hiljada eura. Ostatak će biti prikazivan kroz godišnje zakone o budžetu u zavisnosti od dinamike realizacije projekta.

To je definisano Vladinom Odlukom o zaduživanju i davanju garancija za 2016. godinu koja je juče usvojena. Odluka sadrži podatke koji su već navedeni u članovima 10 i 11 ovogodišnjeg Zakona o budžetu.

Planirano je da Vlada ove godine potpiše kreditne aranžmane od 91, 8 miliona eura za 15 projekata. Cjelokupan iznos novca neće biti povučen u ovoj godini. Jedna od tih aranžmana je sa SB za projekat “Upravljanja i finansiranja zdravstvenog sistema i poboljšanja dostupnosti zdravstvenih usluga i finansijske održivosti sistema i izgradnje Infektivno -dermatološke klinike Kliničkog Centra Crne Gore”, vrijedan pet miliona.

Država je planirala ove godine da izda garancije od 26 miliona eura od čega 20 miliona Crnogorskom elektroprenosnom sistemu za izgradnju elektroenergetske infrastrukture na poluostrvu Luštica. Ostatak od šest miliona je za preduzeću Željeznička infrastruktura za projekat unapređenja i rekonstrukcije željezničke infrastrukture.

Vlada se može zadužiti 433 miliona za finansiranje deficita i otplatu obaveza iz različitog perioda i 255 miliona za projekat izgradnje autoputa. Ako bude potrebno, Vlada može da povuče cjelokupni iznos od kineske Eksim banke za izgradnju autoputa.

Na sjednici Vlade je odlučeno da u Komitetu za raspodjelu finansijske aktive i pasive bivše SFRJ umjesto bivšeg direktora Poreske uprave Milana Lakićevića bude pomoćnik ministra finansija za državni trezor. To mjesto je ostalo upražnjeno odlaskom pomoćnika Miodraga Radonjića iz Ministarstva. Na tu poziciju je za vršioca dužnosti imenovan Dragan Darmanović.

Bonus video: