Model "Limenka" urađen i za DKP

Mali akcionari DKP-a traže da Tenderska komisija prekine postupak prodaje Novog duvanskog
73 pregleda 2 komentar(a)
Žarko Knežević, Foto: Luka Zeković
Žarko Knežević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.01.2016. 07:57h

Direktor Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata Žarko Knežević saopštio je "da je isprobani model, u narodu poznat kao 'Limenka' uspješno primijenjen i na Duvanski kombinat".

"Taj model omogućava kupcu da povrati kupoprodajnu cijenu u dvostrukom iznosu, ali u slučaju stečaja na DKP-om kupac i dalje ostaje vlasnik nepokretnosti“, naveo je Knežević.

On je još jednom upozorio Tendersku komisiju da se uzdrži od svih aktivnosti u vezi privatizacije Novog duvanskog kombinata, čije osnivanje je, kako smatra, “od strane Vlade bilo apsolutno ništavo“.

"U protivnom protiv članova Tenderske komisije biće podnešene prijave za utvrđivanje krivičn-pravne odgovornosti“, naveo je Knežević.

Zbog osnivanja Novog duvanskog kombinata, Udruženje je zbog dosadašnjih odluka Privrednog i Apelacionog suda izjavilo reviziju Vrhovnog sudu "sa uvjerenjem da će biti usvojena".

Iz Udruženja su podsjetili da je imovina DKP-a prema prvoj procjeni iznosila 25,56 miliona eura, dok je prema drugoj vrijednost predmetnih nekretnina pala na 13,16 miliona.

"Istina i sam procjenjivač je naglasio da njegova procjena ima informativni karakter, ali ne i za stečajnog upravnika, pa čak ni za Privredni sud“, napomenuo je Knežević.

Uz niz ugovorenih povoljnosti za kupca znog kašnjenja u seljenju sa prodate lokacije i ova cijena je na kraju prepolovljena.

Knežević napominje da je, primjera radi, Fabrika duvana u Rovinju „prodata za 550 miliona eura ili za 80 puta skuplje“.

On tvrdi da nema sumnje da radnje koje su pratile prodaju imovine DKP-a imaju „sva obilježja krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju“.

"Samo se postavlja pitanje da li će optuženim aktom biti obuhvaćeni tadašnji premijer Igor Lukšić, zamjenik premijera Vujica Lazović, resorni ministri Milutin Simović, Branko Vujović, Branimir Gvozdenović, Tarzan Milošević i bivši gradonačelnik Miomir Mugoša", smatra Knežević.

Pozvao male akcionare da se udruže da bi bili aktivniji

Knežević je pozvao manjinske akcionare da se učlane u ovo Udruženje kako bi u narednom periodu još aktivnije djelovali.

Privredni sud je i u ponovljenom postupku odbio tužbeni zahtjev Udruženja da se oglasi ništavim ugovor o kupoprodaji imovine DKP-a koji je stečajna uprava zaključila sa kompanijom Zetagradnja.

Uslijedila je nova žalba Udruženja Apelacionom sudu koji o njoj još nije odlučio.

Bonus video: