Dragan Brković blokiran zbog 66.000 eura

Banka je u dva navrata - 2009. i 2011. godine pokušala da aktivira hipoteku i naplati potraživanje, ali se Brković žalio
153 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.01.2016. 06:51h

Opština Budva blokirala je imovinu kompanije “Anotech corporation”, biznismena Dragana Brkovića, zbog poreskog duga od gotovo 66.000 eura.

Hipoteka na zemljišni kompleks od nešto više od 6.000 kvadrata u Bečićima stavljena je krajem oktobra, nakon što kompanija nije izmirila 65.974 eura na ime poreza ne nepokretnost.

Brković je imovinu u Bečićima i onu koja je uknjižena na firme “Anotech corporation” i “Vektra Montenegro” založio na ime kredita od 55 miliona eura koji je prije osam godina podignut kod švajcarske “NLB Interfinnc” banke.

Banka je u dva navrata - 2009. i 2011. godine pokušala da aktivira hipoteku i naplati potraživanje, ali se Brković žalio, što se navodi u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine.

Stavljanje hipoteke jedan je od mehanizama obezbjeđenja naplate poreskog dugovanja, kada se strahuje da bi dužnik mogao da proda imovinu.

Opština se obratila Ministarstvu finansija, kako bi se razjasnili načini na koji će naplaćivati porez od brojnih dužnika, kojima je prethodno stavila hipoteku.

Građani i kompanije duguju 20 miliona eura poreza na imovinu, a jedna od mogućnosti za naplatu je i prodaja nekretnina na koje je stavljena hipoteka.

To se, međutim, do sada nije dogodilo, a Opština je spremna da dužnicima omogući plaćanje duga u ratama.

U lokalnoj vlasti su u više navrata istakli da im je naplata poreza jedan od prioriteta Opštine, jer je samo tokom 2015. po tom osnovu inkasirano 17 miliona eura.

Vlast planira da ove godine naplati poreze od 14 miliona eura, od čega 11 miliona na ime poreza na nepokretnost.

Bonus video: