Građanima povećavaju račune za struju za oko dva centa

Iz Ministarstva su objasnili da je naknada za ovu godinu povećana zbog planiranog početka rada još četiri mHE
2 komentar(a)
hidroelektrana, Foto: Shutterstock
hidroelektrana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.01.2016. 19:42h

Naknade za podsticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije za ovu godinu iznosiće oko 0,059 centi po kilovat satu, oko 0,012 centi više nego do sada. To će, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, povećati prosječni račun za struju potrošača dva centa.

“Ministarstvo ekonomije je donijelo Pravilnik o visini naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije za 2016. kojim je utvrđena visina naknade od 0,058715 centi po kilovat satu. Naknada po ovom osnovu u 2015. bila je 0,046239 centa po kilovat satu. Neznatno povećanje naknade po osnovu podsticaja je uzrokovano planiranim puštanjem u rad još četiri male hidroelektrane (mHE) u toku ove godine”, kazali su iz Ministarstva.

Naknada za ovu godinu je, kako su dodali, u obračunu smanjena za sredstva koja su preostala iz prethodne godine što je i uslovilo minimalno povećanje.

Status povlašćenog proizvođača, odnosno proizvođača koji ima pravo na podsticaje prošle godine je dobilo pet mHE. Taj status sada imaju mHE Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš i Spaljevići 1 u Beranama, čiji je vlasnik Hidroenergija Montenegro, kao i Vrelo u Bijelom Polju i Bradavec u Andrijevici čiji su vlasnici Sinerdži, odnosno Igma enerdži.

Vlasnici Hidroenergije su, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, Ranko Ubović i Aleksandar Mijajlović, kao i firma Hemera, dok je ovlašćeni zastupnik Oleg Obradović. Osnivači Sinerdžija su Kia Montenegro, Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović. Vlasnik Igma enerdži je Igma Grand Igora Mašovića.

Kilovat-sat struje za domaćinstva sa dvotarifnim brojilima od 1. januara je jeftiniji 0,036 centi, a sa jednotarifnim za 0,2 centa. Prema odluci Regulatorne agencije za energetiku kilovat sat struje kod dvotarifnih brojila od Nove godine košta 9,97 centi sa porezom na dodatu vijednost, a kod jednotarifnih 11,38 centi.

Vlada je u januaru 2014. godine donijela Uredbu o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije. Ukupnu naknadu plaća krajnji kupac električne energije kao dodatak na cijenu električne energije, a obračunava se množenjem visine naknade sa izmjerenom potrošnjom aktivne električne energije koju je ostvario kupac u obračunskom periodu. Snabdjevač električnom energijom je dužan da na računu koji dostavlja kupcu za isporučenu električnu energiju, kao posebnu stavku, navede iznos ukupne naknade.

Bonus video: