Demokrate o KTGT: Prizemnim napadima na obespravljene radnike prikriva se prljava igra

Demokrate smatraju da je potrebno i u ovom slučaju utvrditi odgovornost svakog pojedinca
0 komentar(a)
Momčilo Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Momčilo Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 20.01.2016. 15:16h

Najnovija dešavanja u slučaju bivših radnika KTGT-a, stupanje u štrajk glađu kao posljednji bastion u borbi za sopstveno pravo, prebacivanje nadležnosti odgovornih instanci sa jedne na drugu, te prizemni pokušaji da se radnička klasa prikaže kao agresivna sila koja prijeti opstanku države i njene "razvijene" ekonomije, iziskuju potrebu za našim ponovnim reagovanjem, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Bivši radnici Kontejnerskog terminala i generalnih tereta (KTGT) spremni su da prekinu štrajk ukoliko im Ministarstvo rada i socijalnog staranja garantuje da će utvrditi obim kršenja zakona i uticati da im kompanija isplati potraživanja.

Oni će sjutra u Podgorici organizovati javnu raspravu, koja prema njihovim riječima predstavlja po ko zna koji put pruženu ruku u uspostavljanju dijaloga kako bi se pronašlo rješenje za prevazilaženje problema.

"Sada je već jasno da se prebacivanjem nadležnosti želi izbjeći odgovornost, dok se, sa druge strane, prizemnim napadima na obespravljene radnike hoće prikriti prljava igra odgovornih započeta 1. januara 2011, a okončana februara 2014. godine. Pozivanje na nevažeći kolektivni ugovor i pravdanje pljačke aktom koji ne važi uz saglasnost sindikalne organizacije, nezakonito odlaganje izvršenja rešenja, pravni nonsens, po kojem je upravni postupak trajao pune četri godine, uz namjerno odugovlačenje postupka, te, u konačnom, pokušaji da se šteta načinjena radnicima i budžetu Crne Gore opravda naknadnim sporazumnim raskidom radnog odnosa, potvrđuju da u ovom postupku postoji više lica koja su ne samo nezakonito i selektivno postupala prema svim radnicima KTGT-a, već su takvim postupanjem nanijela štetu državi zbog očigledno "sporazumno" iščezlog poreza na zarade koji se mjeri stotinama hiljada eura", navodi se u saopštenju koje potpisuje Momčilo Leković pomoćnik direktora Demokratske Crne Gore.

Dodaje se da polazeći od principa pravde i pravičnosti, Demokrate smatraju da je potrebno i u ovom slučaju utvrditi odgovornost svakog pojedinca.

"Počev od tadašnjeg rukovodstva preduzeća, sindikata koji je dužan da štiti interese radnika, Inspekcije rada, tada nadležnog ministra i Ministarstva rada, te u konačnom definitivno ispitati i cjelokupnu privatizaciju KTGT-a, jer jedino time pravda i pravičnost mogu pronaći utemeljenje u ovom slučaju, odnosno bivši radnici obeštećenje koje im nesumnjivo pripada", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: