Bivši zaposleni KTGT-a organizuju javnu raspravu

Lukić je saopštio da su bivši radnici KTGT, koji od ponedjeljka štrajkuju glađu, proveli "ekstremno" hladnu noć ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja, uz podršku nevladine organizacije (NVO) Otpor
1 komentar(a)
ktgt_1, Foto: A.BAKOVIĆ
ktgt_1, Foto: A.BAKOVIĆ
Ažurirano: 19.01.2016. 14:50h

Bivši zaposleni barskog preduzeća Kontejnerski terminal i generalni tereti (KTGT), koji štrajkuju glađu, organizovaće u četvrtak javnu raspravu, koja bi trebalo da doprinese rješavanju njihovih zahtjeva, saopštio je predstavnik radnika Jovan Lukić.

"Javna rasprava, pod nazivom 'Nadležni, nenadležni', biće organizovana ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja, zbog izbjegavanja sprovođenja rješenja koja zahtijevamo od nadležnih institucija", rekao je Lukić agenciji Mina-business.

On je naveo da su predstavnici radnika nekadašnjeg KTGT, sada Port of Adria, poslali Ministarstvu zahtjev za održavanje javne rasprave. Na raspravu su pozvani predstavnici Ministarstva, Inspekcije rada i Uprave za inspekcijske poslove, kao i poslovodstva Porto of Adria.

Lukić je saopštio da su bivši radnici KTGT, koji od ponedjeljka štrajkuju glađu, proveli "ekstremno" hladnu noć ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja, uz podršku nevladine organizacije (NVO) Otpor.

"Aktivisti NVO Otpor su nam mnogo pomogli. Oni su nam donijeli vodu, čajeve, ćebad i vreće za spavanje", rekao je Lukić.

On je dodao da radnici očekuju da ih večeras posjete predstavnici Demokratskog fronta i Demosa, koji su zainteresovani da se upoznaju sa njihovim zahtjevima.

Lukić je ponovio da će bivši radnici KTGT štajkovati do ostvarenja njihovih zahtjeva.

On je podsjetio da oko 500 bivših radnika KTGT nije dobilo razlike u zaradi od oko milion EUR, nakon što je sud utvrdio da su im zarade bile nezakonito umanjene od 1. januara 2011. do februara 2014, čime su radnici i državni budžet oštećeni ukupno 2,2 miliona EUR.

Iz kompanije Port of Adria ranije je saopšteno da to preduzeće nema osnova, ni obavezu da bivše zaposlene obeštećuje na bilo koji način.

I predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja tvrde da taj Vladin resor nije nadležan za rješavanje problema zaposlenih i bivših radnika u KTGT, kao ni za izvršenje sudskih presuda.

Bonus video: