BIVŠI RADNICI "DAKIĆA" ČEKAJU ODGOVOR VLADE

"Pismo nismo poslali Djeda Mrazu, već Milu Đukanoviću"

Vukčević je naveo da će bivši radnici "Radoje Dakića" sjutra minutom ćutanja obilježiti sedmogodišnjicu mirnih protesta ispred zgrade Vlade
8 komentar(a)
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.01.2016. 14:34h

Bivši radnici fabrike "Radoje Dakić" će, ukoliko Vlada ne odgovori na njihove zahtjeve, sazvati Skupštinu povjerilaca na kojoj će razmatrati da li su metode koje su do sada primjenjivali odgovarajuće, saopštio je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike, Milan Vukčević.

On je agenciji Mina-business kazao da je nastupila faza u kojoj treba da dođe do bolje saradnje građana, nevladinih organizacija i državnih institucija.

"Dobronamjerno pismo sa širom slikom problema uoči Nove godine nijesmo poslali Djeda Mrazu već premijeru Milu Đukanoviću", rekao je Vukčević.

On je naveo da će bivši radnici "Radoje Dakića" sjutra minutom ćutanja obilježiti sedmogodišnjicu mirnih protesta ispred zgrade Vlade.

Vukčević je naveo da su radnici 365 dana postavljali pitanja Vladi na koja do sada nijesu dobili odgovor.

"Odgovora nema. Kao da mi i elita živimo u paralelnoj stvarnosti", ocijenio je Vukčević.

On je dodao da će radnici nastaviti sa protestima jer su, kako je naveo, gurnuti na marginu margine, obespravljeni, neuvaženi i nezadovoljni odnosom državnih institucija prema njima.

"Tražimo rješenje koje ni po koga neće imati negativne već pozitivne posljedice. Izgleda da nijesu problem pitanja, već podpitanja", smatra Vukčević.

Radnici "Radoja Dakića" čitavu deceniju prema pravosnažnim presudama potražuju po 77 neisplaćenih mjesečnih zarada. Ukupno potraživanje sa kamatama dostiglo je 50 miliona EUR.

U Osnovnom sudu je krajem marta prošle godine prodato šest djelova imovine bivše fabrike za 2,2 miliona eura, kojim će samo djelimično biti obeštećeni bivši radnici koji potražuju ukupno 50 miliona EUR.

Prodaja je održana uz bunt bivših radnika, a imovinu na 12. javnoj prodaji kupile su firme Okov, Voli i Čelebić. Sve nekretnine i imovina prodati su po 50 odsto nižoj cijeni u odnosu na procijenjenu vrijednost.

Ukupna imovina nedavno je procijenjena na 51 milion eura.

Preporučujemo za Vas