URA priprema mjere za smanjenje siromaštva

Ona je dodala da će se URA založiti da se korisnicima materijalnog obezbeđenja i drugih socijalnih davanja, obezbijedi povlašćen položaj prilikom konkurisanja za zaposlenje, pod uslovom da njihov obrazovni profil odgovara konkursu
75 pregleda 17 komentar(a)
Maida Zilić Delić, Foto: URA
Maida Zilić Delić, Foto: URA
Ažurirano: 18.01.2016. 09:02h

Crna Gora je ušla u novu godinu sa neriješenim starim problemima, a jedan od najvećih je siromaštvo, kazala je članica Centralnog odbora URA Maida Zilić-Delić.

Zilić-Delić je kazala da će građanski pokret URA predložiti nekoliko mjera koje će postepeno početi da riješavaju problem rastućeg siromaštva, bez opterećenja za državni budžet.

"Moramo obezbijediti da svi građani imaju jednake šanse za zaposlenje, a posebno oni iz socijalno isključenih grupa. Posebnu pažnju ćemo posvetili predlozima koji se tiču zaposlenja korisnika materijalnog obezbjeđenja i tu država mora odigrati veću ulogu. Moramo pomoći korisnicima socijalnih davanja da se aktivno uključe na tržište rada i u društveni život", kazala je Zilić-Delić.

Ona je dodala da će se URA založiti da se korisnicima materijalnog obezbeđenja i drugih socijalnih davanja, obezbijedi povlašćen položaj prilikom konkurisanja za zaposlenje, pod uslovom da njihov obrazovni profil odgovara konkursu.

"Istoj kategoriji stanovništva treba ponuditi da obavljaju sezonske poslove i da u tom periodu rada, njihova socijana naknada bude zamrznuta. Po prestanku obavljanja sezonskih poslova, korisnici socijalnih davanja će nesmetano nastaviti da primaju socijalnu pomoć", kazala je Zilić-Delić.

Članica Centralnog odbora URA kazala je da Građanski pokret URA Crnu Goru vidi kao socijalno-odgovornu državu koja brine o onima kojima je pomoć najpotrebnija.

"Zabrinjavajući je podatak da je danas u Crnoj Gori svaki dvadeseti stanovnik pogođen siromaštvom. Još više zabrinjava statistika koja govori da je svako deseto dijete siromašno. Nažalost, novac koji se izdvaja ni približno nije dovoljan da omogući korisnicima materijalnog obezbeđenja i socijalno ugroženima, život dostojan čovjeka", kazala je Zilić-Delić.

Ona je dodala da u Crnoj Gori granica siromaštva iznosi 186,45 eura i ona predstavlja najniži nivo prihoda sa kojima jedna osoba može preživjeti.

"Kako onda da govorimo o socijalnoj zaštiti i brizi države, ako materijalno obezbeđenje za pojedinca iznosi 63,50 eura, za dvočlanu porodicu 76,20 eura, dok za petočlanu porodicu socijalna davanja iznose 120,70 eura. Ako uporedimo prosječnu mjesečnu potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu, koja iznosi oko 800 eura sa iznosom socijalnih davanja za četvoročlanu porodicu koja iznose 108,00 eura, vidjećemo da socijalna davanja nisu dovoljna ni za preživljavanje, a kamoli za normalan život. Mi danas u Crnoj Gori imamo opasnu tendenciju porasta siromaštva i ona je prisutna još od 2012. godine, a sve mjere koje je donijela i sprovela Vlada Crne Gore nisu tu pojavu niti zaustavile. Misija Građanskog pokreta URA je Crna Gora kao solidarno i pravedno društvo koje brine o svim građanima. Za takvu Crnu Goru se mora i vrijedi boriti", zaključila je Zilić-Delić.

Bonus video: