Poreska uprava: Firme su nam novac dale bez obaveza

Iz Poreske uprave tvrde da sve aktivnosti realizuju bez ikakve veze sa političkim dešavanjima, opredjeljenjima i tendencijama
72 pregleda 9 komentar(a)
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.01.2016. 18:07h

Poreska uprava kojom rukovodi Miomir M. Mugoša odbacila je tvrdnje opozicionih partija i nevladinog sektora da sprovođenjem akcije “Praznici za sve” reketira firme koje redovno plaćaju poreze.

To je navedeno u reagovanju na tekst “Reketiraju firme u izbornoj godini” koji je objavljen juče u “Vijestima”, a koje “Vijesti” integralno prenose.

Humanitarna akcija “Praznici za sve” organizovana je u saradnji Poreske uprave Crne Gore sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Glavnim gradom Podgorica, kao i sa preko 60 poreskih obveznika, koji su bez ikakve obaveze, te prema sopstvenoj odluci i mogućnostima, donirali sredstva, u cilju nabavke novogodišnjih paketića i prigodne opreme koja će doprinijeti boljem funkcionisanju specijalizovanih institucija i obezbjeđivanju udobnijih uslova za boravak korisnika u istima.

O značaju i najboljim namjerama organizatora akcije dovoljno govori činjenica da je u okviru prve faze projekta novogodišnje paketiće dobilo čak 1.548 djece iz JU Zavod za gluhonijemu djecu, hraniteljskih porodica na teritoriji Crne Gore i JU Dom za djecu “Mladost” Bijela, lica smještena u dnevnim centrima za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju, korisnici JU “Komanski most”, korisnici dva resursna centra i četiri udruženja za lica sa smetanjama u razvoju u glavnom gradu, kao i djeca iz udaljenih seoskih područja na teritoriji glavnog grada. Sem toga, specijalizovane donacije u vidu prigodne opreme (sanitetski materijal, aparati za mjerenje pritiska, posteljina i sl), uručene su domovima za stare u Risnu i Bijelom Polju, te dnevnim centrima za stare u Danilovgradu i Nikšiću u ukupnoj vrijednosti od oko 5.500 eura. Posebna donacija uručena je JU Centar za rehabilitaciju korisnica psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori.

Pri utvrđivanju kategorija lica i institucija koje su primaoci donacija postupano je po preporukama i smjernicma Ministarstva rada i socijalnog staranja i Glavnog grada Podgorica, a na isti način će i u naredna dva mjeseca biti izvršene nabavke prigodne opreme za preostali dio sredstava prikupljenih u okviru ove akcije.

Osnovna ideja na kojoj je osmišljen projekat „Praznici za sve“ je povezivanje uspješnih kompanija, sa kojima PU kontinuirano ostvaruje odnos razumijevanja i povjerenja i koje urednim izmirivanjem poreskih obaveza i poštovanjem zakona Crne Gore zajedno sa državnim institucijama učestvuju u izgradnji povoljnog poslovnog ambijenta i našeg društva u cjelini, kako bi se zajedničkim zalaganjem dao doprinos realizaciji humanih aktivnosti. Treba istaći i da ova akcija ne predstavlja jedini primjer društveno-odgovornog ponašanja kompanija koje su je podržale, te da iste redovno pokazuju najveći stepen aktivizma, samostalno realizujući ili učestvujući u različitim dobrotvornim akcijama namijenjenim za pomoć osjetljivim socijalnim grupama.

Nevladina organizacija „Evropska Podgorica“, u čijem je djelokrugu, između ostalog i organizovanje humanitarnog rada u cilju unapređenja položaja socijalno ugroženih kategorija, angažovana je u skladu sa ugovorom, u cilju pružanja logističkih usluga vezanih za organizaciju i dopremanje donacija i to bez naknade.

Kompletna akcija realizuje se uz najveći stepen transparentnosti, te je javnost već upoznata sa spiskom kompanija koje su donirale sredstva u okviru iste, kao i iznosom doniranih sredstava, a po okončanju akcije javnost će biti upoznata i sa kompletnom i detaljnom raspodjelom sredstava po institucijama koje se dobile donacije ovim putem.

PU, kao organ državne uprave, svoj rad temelji na principima apsolutne objektivnosti, transparentnosti i neselektivnosti, a sve aktivnosti ovog organa realizuju se bez ikakve veze sa političkim dešavanjima, opredjeljenjima i tendencijama. Prioritet PU jeste uspješno ostvarivanje zakonom propisanih zadataka na obezbjeđenju poreskih prihoda, o čemu dovoljno govore rezultati ovog organa i napori koje ulažemo u naplatu poreza, smanjenje poreskog duga, sankcionisanje nelegalnog poslovanja i nelojalne konkurencije, te modernizaciju poslovnih procesa i povećanje efikasnosti rada. Pored toga, a imajući u vidu da PU sa urednim poreskim obveznicima gradi partnerski odnos sveobuhvatnim proaktivnim i strateškim pristupom, u ovoj instituciji postoji volja i posvećenost za iniciranje aktivnosti od zajedničkog društvenog značaja i kanalisanje dostupnih resursa za finansiranje potreba najosjetljivijih kategorija lica kojima je potrebna pomoć društva, što je, između ostalog, rezultiralo i humanitarnom akcijom „Praznici za sve“.

Imajući u vidu navedeno, smatramo da bi političke partije i nevladin sektor trebalo da prepoznaju i podrže osnovnu ideju organizatora ove akcije - Poreske uprave, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Glavnog grada Podgorica, a to je podsticanje društveno-odgovornog ponašanja pojedinaca, institucija i kompanija u Crnoj Gori, umjesto zlonamjernih i tendencioznih tumačenja, čiji je jedini cilj diskreditacija PU kao jedne od najvažnijih institucija u sistemu državne uprave i korišćenje iste za dnevno-političke obračune.

Bonus video: