MRSS: Nijesmo nadležni za rješavanje problema zaposlenih u AD "Port of Adria"

Predstavnici MRSS, kako su naveli, upoznali su zaposlene i bivše zaposlene da je u skladu sa Zakonom o radu poslodavac dužan da zaposlenom, u slučaju prestanka radnog odnosa, isplati sve neisplaćene zarade, naknade i druga primanja koja je zaposleni ostvario do dana prestanka radnog odnosa
0 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 14.01.2016. 18:30h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) nije nadležno za rješavanje problema zaposlenih i bivših zaposlenih u AD „Port of Adria“, jer ne postoji zakonski osnov, pokom bi mogli obezbjediti izvršenje rješenja Inpekcija rada, saopšteno je iz tog resora.

Bivši radnici AD “Port of Adria” - nekadašnjeg KTGT, saopštili su prekjuče da će od sljedeće sedmice radikalizovati protes, odnosno da će grupa njih početi i štrajk glađu ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Oni su podsjetili da je 16. decembra prošle godine, održan sastanak na kojem su pored predstavnika MRSS, Ministarstva saobraćaja i pomorstva prisustvovali predstavnici zaposlenih i bivših zaposlenih u AD „Kontejnerski terminal i generalni tereti“ Bar, sada AD „Port of Adria“.

„Tokom sastanka, predstavnici zaposlenih i bivših zaposlenih u AD „Kontejnerski terminal i generalni tereti“ Bar, sada AD „Port of Adria“ upoznali su prisutne o problemima koje su imali prilikom obračuna i isplate zarada, kao i o aktivnostima Inspekcije rada, poslodavca i Upravnog suda i zatražili od MRSS da obezbjedi izvršenje rješenja i presuda kojima je naloženo poslodavcu da otkloni nepravilnosti u vidu isplate razlike zarade“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici MRSS, kako su naveli, upoznali su zaposlene i bivše zaposlene da je u skladu sa Zakonom o radu poslodavac dužan da zaposlenom, u slučaju prestanka radnog odnosa, isplati sve neisplaćene zarade, naknade i druga primanja koja je zaposleni ostvario do dana prestanka radnog odnosa, kao i da uplati doprinose za socijalno osiguranje u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom i ugovorom o radu kao i da zahtjev za zaštitu prava, za isplatu potraživanja mogu podnijeti Inspekciji rada u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa.

“Takođe im je ukazano da zaposleni koji nije zadovoljan odlukom poslodavca, ili mu odluka nije dostavljena u predviđenom roku, ima pravo da pokrene spor pred nadležnim sudom za zaštitu svojih prava, u roku od 15 dana od dana dostavljanja odluke, te da je poslodavac dužan da pravosnažnu odluku suda izvrši u roku od 15 dana od dana dostavljanja odluke, ako odlukom suda nije određen drugi rok, shodno članu 120 zakona”, pojasnili su iz MRSS.

Predočeno im, dodali su, da shodno Zakonu o radu mogu da povjere rješavanje navedenog spora Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova, u skladu sa posebnim zakonom.

„Shodno odredbama Zakona o radu MRSS nije nadležno za rješavanje problema zaposlenih i bivših zaposlenih u AD „Kontejnerski terminal i generalni tereti“ Bar, sada AD „Port of Adria“, iz razloga što ne postoji zakonski osnov, na osnovu kojeg bi MRSS moglo da obezbjedi izvršenje rješenja Inpekcija rada", poručili su iz tog resora.

Oni su rekli da je rješenjem naloženo poslodavcu da otkloni nepravilnosti u vidu isplate razlike zarade, a Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave formirana je Uprava za inspekcijske poslove u čijem sastavu je i Inpekcija rada, tako da Ispekcija rada nije više u nadležnosti MRSS.

Oni su ukazali da nijesu nadležni za izvršenje sudskih presuda, već se za isto zaposleni i bivši zaposleni u AD „Kontejnerski terminal i generalni tereti“ Bar, sada AD „Port of Adria“, mogu obratiti nadležnim sudovima koji su donijeli presude.

Bonus video: