Bivši radnici “Port of Adria” stižu u Podgoricu da štrajkuju glađu

Prema planu jedna grupa će štrajkovati u Podgorici, dok će druga nastaviti sa protestima ispred zgrade Port of Adria u Baru
87 pregleda 2 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 13.01.2016. 20:17h

Bivši radnici AD “Port of Adria” - nekadašnjeg KTGT, saopštili su juče da će od sljedeće sedmice radikalizovati protes, odnosno da će grupa njih početi i štrajk glađu ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Oni tvrde da ih je poslodavac zakinuo za oko milion eura, a protestima koje su započeli u novembru 2015. traže isplate zaostalih djelova zarada, poreza i doprinosa od 2011. do 2014, kao i troškova prevoza i uvećanje od deset posto za smjenski rad od 2009. do trenutka raskida radnog odnosa sa ovom kompanijom, čiji je većinski vlasnik od 2014. turski “Global Ports Holding”.

Radnici su se i juče u jutarnjim satima okupili ispred upravne zgrade preduzeća, ali ih ni ovog puta nije primio niko iz menadžmenta. Obezbjeđenje nije dalo da njihovi predstavnici uđu u zgradu, nakon čega je pozvana i policija. Međutim, sve je prošlo bez incidenata.

Iz uprave “Port of Adria” ni juče se nijesu zvanično oglašavali. Ranije je nezvanično ukazivano da su bivši radnici kod preuzimanja otpremnina potpisali izjavu i član ugovora koji govori da nemaju više potraživanja iz radnog odnosa i da bivši radnici koji su dobili otpremnine avgusta 2015. „moraju da vrate novac koji su dobili po osnovu ove nadoknade“.

Tada je rečeno i da je prosječna otpremnina od preuzimanja kompanije 22.600 eura, „a plata za 35 odsto viša i sada je u prosjeku preko 600 eura“.

Predstavnici radnika kazali su juče novinarima da će njih 19 u ponedjeljak u Podgorici štrajkovati glađu ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Taj resor, tvrde oni, četiri godine krši zakon jer ne sprovodi sopstveno rješenje.

Najavili su da će druga grupa nastaviti proteste ispred zgrade Port of Adria, sve do ispunjenja zahtjeva.

Bonus video: