Deripaska bi da gradi turističko naselje

Deripaska je zemljište kupio 2004, a dosad je izgradio raskošni ljetnjikovac na prostoru nekadašnje vojne baze na rtu Platamuni
197 pregleda 32 komentar(a)
uvala Trsteno, Foto: Panoramio
uvala Trsteno, Foto: Panoramio
Ažurirano: 05.01.2016. 06:45h

Kompanija “K.P.M. Limidet” ruskog oligarha Olega Deripaske pokrenula je proceduru za dobijanje građevinske dozvole za kompleks od pola miliona kvadrata, koji se prostire od rta Platamuni do Trstena.

Više od deceniju nakon kupovine zemljišta, iz kompanije ruskog milijardera podnijeli su zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova (UTU).

Deripaska je zemljište koje se spušta do same obale kupio 2004. godine, a do danas je samo izgradio raskošni ljetnjikovac na prostoru nekadašnje vojne baze na rtu Platamuni.

Prema Centralnom registru privrednih subjekata, dvije firme koje kontroliše Deripaska u vlasništvu imaju 550.000 kvadrata zemlje.

Priča je počela prije 11 godina, kada je, na osnovu kupoprodajnog ugovora sa Opštinom Kotor, firma “K.P.M.” postala vlasnik zemljišta ukupne površine 483.488 kvadrata.

Kako zemljište nije bilo urbanizovano, lokalna uprava kreće užurbano u izradu planske dokumentacije i dvije godine nakon prodaje lokalni parlament donosi DUP “Platamuni - Trsteno“. DUP-om je obuhvaćeno ukupno 105 hektara zemljišta - polovina je Deripaskina, a ostatak u vlasništvu države i mještana.

Planom, na osnovu kojeg će Ministarstvo na čijem je čelu Branimir Gvozedonović, izdati UTU kao prvi papir u proceduri dobijanja građevinske dozvole, predviđena je izgradnja luksuznih hotelskih kompleksa, vila za prodaju i ostalih pratećih sadržaja, predviđenih kapacitetima visoke kategorije.

DUP-om je područje podiljeno u tri zone - zone vila, hotela i obale.

Zona vila obuhvata već izgrađena Deripaskine vile na Platamunima i tretirana je kao “najluksuzniji dio Plana”. Kako je ranije objavio “Monitor”, četiri vile smještene su na velikim parcelama koje svojim prirodnim zelenilom obezbjeđuju mir i intimnost.

Za svaku od vila predviđena je privatna mala plaža na krševitoj obali, sa pontom za glisere i jahte.

U sklopu vila na parceli od 8,5 hiljada kvadrata predviđena je gradnja SPA centra.

Pored plaže Ploče smješten je teniski klub sa terenima i pratećim objektima.

Tu su i brojni restorani zatvorenog i poluzatvorenog tipa.

Plan je omogućio gradnju dva hotelska kompleksa na ovom nenaseljenom području obraslom u zelenilo.

U zoni Platamuna planiran je “hotelsko-apartmanski" kompleks Vidikovac, sa najmanje 500 kreveta.

Na drugoj strani, u uvali Trsteno, ucrtan je hotel “Rt Jaz”, lociran na izuzetno strmom terenu, između brda Jaz i poznate pjeskovite plaže Trsteno.

Od tretiranih 100 hektara, urbanizovan je veći dio terena na kome će se pored vila, apartmana i hotela uz obalu graditi vještačke plaže, ponte, pristaništa i privezišta, razni vidikovci i paviljoni i „električni tramvaji-uspinjače" za prevoz od plaža do hotela.

Do odlaganja investicije vrijedne više od sto miliona eura, kako je ranije “ Vijestima” soapšteno iz “K.P.M.”, došlo je prije svega zbog sudskog spora koji je ta kompanija vodila oko plaže Ploče.

Promovisala ga Vlada, a spore se oko miliona

Nakon što je trgovao vojnu bazu na Platamunima, Deripaska je, kao najperspektivniji investitor koga je promovisala Vlada na čelu sa premijerom Milom Đukanovićem, preuzeo i podgorički Kombinat aluminijuma.

I dok se čeka sudski epilog da li će država zbog tog posla platiti penale od više stotina miliona eura, Deripaska je ljetos završio luksuzni rezidencijalni kompleks vila na Platamunima. Ljetnjikovac, okružen kamenim zidom, objedinjuje dvije velike, mermerom obložene vile, i nekoliko manjih, sa bazenima, spa-centrom, sportskim terenima i manjom marinom. Kompleks je građen gotovo tri godine.

Bonus video: