Stečajci Košute ispred opštine tražili prava: Novu godinu dočekali u štrajku

Advokat Petar Martinović je kazao da su bivši radnici nekadašnje fabrike obuće, u životnoj dobi kad ne mogu ostvariti penziju, a ni zaposliti se. Stečajci, kako je naveo advokat, u “doglednom vremenu” traže i isplatu otpremnina od 200 do 400 eura po godini radnog staža, “koja im apsolutno pripada”
60 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2016. 08:38h

Radnici - stečajci nekadašnje industrije modne obuće "Košuta" su, uz podršku cetinjske URA, dočekali 2016. godinu, štrajkujući ispred zgrade Opštine na Cetinju.

Stečajci nekadašnjeg giganta su se okupili da bi nadležne podsjetili da im isplate devet neisplaćenih mjesečnih zarada, prijavljenih na dan otvaranja stečajnog postupka, kao prioritetnih povjerilaca 4. marta 1996. godine, i spoje radni staž za vrijeme trajanja pomenutog stečajnog postupka.

Advokat Petar Martinović je kazao da su bivši radnici nekadašnje fabrike obuće, u životnoj dobi kad ne mogu ostvariti penziju, a ni zaposliti se. Stečajci, kako je naveo advokat, u “doglednom vremenu” traže i isplatu otpremnina od 200 do 400 eura po godini radnog staža, “koja im apsolutno pripada”.

“Neko u kafićima, neki sa svim luksuzom u elitnim hotelima... a stečajci “Košute” u hladnoj monotonoj cetinjskoj noći, upravo ispred zgrade Opštine, grada koji nekad nije imao nezaposlenih i gladnih. Sve to u nadi, da će se konačno neko na njih osvrnuti i ispuniti njihove ne tako velike zahtjeve...”, istakao je Martinović.

On je kazao da je doček Nove godine van svojih domova, “krunski dokaz da ovi obespravljeni radnici - stečajci zaslužuju ono što im je oteto, preko Privrednog suda u Podgorici i određenih pojedinaca”.

“Sada neka se zapita država i njeni funkcioneri, zajedno sa Ministarstvom i Fondom rada, da li je u ovoj noći opravdan ... epitet socijalne pravde i države sa ustavotvornim i pravnim uređenjem, u kojoj obespravljeni radnici čekaju Novu godinu van svojih domova na temperaturi debelo ispod nule”, ocijenio je Martinović.

Predstavnik URA na Cetinju Filip Adžić je kazao stečajcima da u toj partiji osjećaju moralnu obavezu da podrže obespravljene, pokradene i ponižene radnike.

“Borbu za vaša prava iz luksuza hotela “Splendid”, “Palas” ili “Bjanke”, ostavljamo onima koji to već dugi niz godina bezuspješno rade. Naša borba ogledaće se u solidarnosti sa svima vama koji poslije više decenija rada sebi ne možete priuštiti ni pristojnu trpezu za novogodišnju noć, a kamoli doček u nekom od pomenutih hotela. Stoga računajte da ćemo i ubuduće biti uz vas”, kazao je Adžić.

Galerija

Bonus video: