Pozitivna obezbijedila većinu DPS-u

Jasavić čestitala je građanima na stvaranju pretpostavki da se nastavi investicija "u kojoj se luta devet godina zahvaljujući DPS-u i SDP-u"
61 pregleda 362 komentar(a)
Azra Jasavić, Darko Pajović, Foto: Luka Zeković
Azra Jasavić, Darko Pajović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.12.2015. 19:41h

Skupština je danas izglasala odluke o zakupu hotela Kraljičina plaža u Miločerskom parku i ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula u hercegnovskoj opštini.

Da dva sporna ugovora, kojima se protivi opozicija i SDP prođu parlament, presudili su glasovi Pozitivne čiji su poslanici obezbijedili većinu vladajućem DPS-u, manjinskim partijama, Liberalnoj partiji i nezavisnim poslanicima Damiru Šehoviću i Miću Orlandiću. Protiv su bili opozicija i SDP.

Za odluku o Mamuli nije glasao poslanik Pozitivne Srđan Perić, a podržao je odluku za Kraljičinu plažu.

Za odluku o Mamuli nije glasao poslanik Pozitivne Srđan Perić, a podržao je odluku za Kraljičinu plažu

Usvajanjem odluke za Kraljičinu plažu grčkom biznismenu Petrosu Statisu i njegovoj ompanija Adriatik propertis produžen je rok zakupa zakupa sa 30 na 42 godine umanjenje zakupnine za 30 odsto, gradnja 66 apartmana za prodaju, oslobođanje duga za zakupninu od 250 hiljada eura i buduće zakupnine do izrade prostorno planske dokumentacije.

Sastavni dio odluke su amandmani Pozitivne kojima je investitor obavezan da izgradi hotel najkasnije u roku od tri godine od dobijanja dozvole, a državni organi da u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu odluke obezbijedi prostorno-plansku dokumentaciju, kao i da investitor odustane od arbitražnog postupka protiv države Crne Gore.

Kompanija Oraskom, vlasnika Samiha Savirisa dobila je zakup Mamule na 49 godina po cijeni od 1,5 eura po kvadratnom metru, a morski akvatorij ostrva zakupiće po cijeni od 90 centi po kvadratu. Plaćaće 4.000 eura mjesečno po osnovu zakonu, što je 48.000 godišnje. Investitor gradi hotel sa 23 sobe. Sastavni dio odluke su amandmani DPS –a kojima us precizirane pojedine stavke iz odluke

Ministar turizma Branimir Gvozdenović ranije je na odboru za ekonomiju kazao je da su tim amandmanima otklonjene sve dileme u vezi Mamule, dok je predsjendik odbora Aleksandar Damjanović kazao da se Oraskom pokazao kao ozbiljan investitor koji gradi na Luštici, te da je spreman da podrži odluku, ali ako bi ona postala sastavni dio ugovora jer ovako nema pravni osnov. Gvozdenović se o tome nije izjasnio.

Stav Damjanovića ponovio je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić na plenumu.

"Ugovor se ne može mijenjati amandmanima na odluku", istakao je Krvokapić.

Bez Pajovića na presu

Po završetku glasanja Pozitvna je održala pres na kome su se pojavili tri poslanika, dok lidera Darka Pajovića nije bilo.

Poslanica te partije Azra Jasavić čestitala je građanima na stvaranju pretpostavki da se nastavi investicija u kojoj se luta devet godina zahvaljujući DPS-u i SDP-u.

Objasnila je da su glasanjem “uspostavili temelje da se spriječi korupcija na visokom nivou”.

“Pozivam Vrhovnog državnog tužioca i Specijalnog tužioca da ispitaju sve radnje u vezi Kraljičine plaže u poslednjih devet godina”, kazala je Jasavić.

Njen kolega Srđan Perić izbjegao je da odgovori na pitanje “Vijesti” zašto nije kao i njegove kolege glasao za odluku za Mamulu. Objasnio je da je glasanje plod zajedničkog dogovora poslaničkog kluba, te da ne bi iznosi sadržaje sa sastanaka gdje su imali različita mišljenja. Dodao je da su imali “sadržajnu i korektnu raspravu”. Odsustvo Pajovića sa presa Perić je opravdao drugom partijskom obavezom uz naglasak da je lider dostupan medijima za sva pitanja.

Bonus video: