Usaglašen ugovor za Novi duvanski kombinat

Ugovor sa arapskom firmom biće potpisan čim ga usvoje Savjet i Vlada
80 pregleda 2 komentar(a)
Duvanski kombinat, Foto: Arhiva "Vijesti"
Duvanski kombinat, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.12.2015. 07:59h

Tenderska komisija usaglasila je juče sa kompanijom BMJ Industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, tekst ugovora o dokapitalizaciji Novog duvanskog kombinata (NDKP).

“Vijestima” je iz Tenderske komisije rečeno da će ugovor biti potpisan čim ga usvoje Savjet za privatizaciju i Vlada.

Ugovor podrazumijeva da arapska kompanija u februaru preuzme upravljanje podgoričkom fabrikom, a do kraja marta zaposli najmanje 80 radnika. Radi se o ugovoru o prenosu prava upravljanja na godinu, koji bi trebalo da stupi na snagu 1. februara. Njime je predviđeno da 12 mjeseci na postojećoj lokaciji investitor održi proizvodnju sa svojim brendovima, sa minimum 80 zaposlenih na određeno vrijeme.

Planirana je minimalna proizvodnja od 80 tona mjesečno. Tokom prve godine investitor treba da na Tuškom putu izgradi novu fabriku i preseli proizvodnju. Iz Tenderske komisije su ranije kazali da Arape ne zanimaju brendovi DKP-a, već da će proizvoditi svoje za koje imaju tržište.

Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata jedina se javila na šesti tender za Novi duvanski i to za dokapitalizaciju, bez kupovine akcija. Arapi su ponudili investiciju u osnovna i obrtna sredstva vrijednu 20 miliona eura. U osnovna sredstva uložili bi 18 miliona eura, a u obrtna dva miliona eura.

Prema podacima iz ponude, kompanija posjeduje fabriku za proizvodnju duvana kapaciteta 200 hiljada kartona mjesečno i raspolaže sa 20 brendova i 40 različitih proizvoda (vrsta cigareta). Ponuđač je naveo namjeru da u prvoj godini angažuje 55 radnika i da na kraju pete godine angažuje ukupno 135 zaposlenih.

Novi Duvanski je osnovan odlukom Vlade 2011, a u njemu država kontroliše nešto manje od 70 odsto akcija, a oko 30 odsto Glavni grad.

Bonus video: