Ministarstvo finasija odbilo amandman SNP-a o akcizama an gorivo

Od onih koje ste opljačkali tražite model za vraćanje. Ovo je luda zemlja” istakao je Milić
56 pregleda 4 komentar(a)
gorivo, Foto: Vesko Belojević
gorivo, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.12.2015. 17:24h

Ministarstvo finasija nije prihvatilo amandman SNP-a na Predlog izmjena zakona o akcizama kojima je predloženo brisanje rešenja kojim se namjerava povećati akciza na gorivo.

Lider SNP-a Srđan Milić kazao je danas na skupštinskom Odboru za ekonomiju, da država pokušava da ponovo vrati neustavnu taksu na autoput. Pitao je pomoćnika ministra finansija Nova Radovića kako će vratiti građanima otetih 10 miliona eura. Radović je kazao da ne znaju kome i kako da vrate novac, te da predlože građani model za vraćanje.

“Od onih koje ste opljačkali tražite model za vraćanje. Ovo je luda zemlja”, istakao je Milić.

Njegov kolega Aleksandar Damjanović ocijenio je da će sigurno biti vođeni sudski postupci zbog nezakonitog uzimanja novca.

Zoran Jelić (DPS) kazao je da su građani i ranije pomagali izgradnju važnih projekata dok je bila stara Jugoslavija.

Ministarstvo je prihvatilo amandamane DPS-a na izmjene zakona o porezu na dohodak fizičkih lica kojima je definisano ukidanje obaveze obračunavanja i platanja poreza na dohodak za dobitke od igara na sreću.

Samostalni poslanik Damir Šehović imao je na isti predlog zakona amandman kojim traži da se ukine krizni porez od 11 odsto na bruto zarade iznad 720 eura, ali je ministarstvo to odbilo.

Odbor je prihvatio zaključke Damjanovića u vezi izvještaja koje su nedavno razmotrili za važne turističke projekte Luštica Bej, Nort Star i Porto Novi.

U zaključcima za projekat Luštica bej u Tivtu koji gradi kompanija Luštica Development konstatovano je da je dio radova urađen i poziva se Vlada da u saradnji sa investitorom sagleda razloge zbog kojih je došlo do kašnjenja u realizaciji investicionih akktivnosti od kada je Skupština odborila investiciju , kao i da se stvore uslovi da investicija se odvija predviđenom dinamikom.

Pošto kompanija Nort Star nije počela investiciju u opštini Herceg Novi zaključkom se ukazuje Vladi da zaštiti države i lokalne interese zbog mogućeg raskida ugovora i da izvijesti paralment do kraja marta naredne godine o dostavljanju bankarske garancije za taj ugovor. U međuvremenu je investitor dostavio garanciju krajem novembra.

U zaključcima za Porto Novi konstatovano je da se projekat ne ostvaruje planiranom dinamikom zbog čega se poziva Vlada da ubrza aktivnosti na realizaciji tog projekta. Traži se da se ubrza formiranje Nadzornog odbora za praćenje realizacije investicionog projekta koji treba da dostavi Skupštini izvještao o realizaciji projekta i da se analizira koliko će se novca potrošiti za taj projekat gdje je sada za grube radove i dokumentaciju potrošeno 92 miliona, od planiranih 250 za osam godina.

Bonus video: