Pozitivna "šminka" Statisove želje

Ustupcima Statisu protive se opozicija i SDP, a podržavaju ih DPS i manjinske partije
102 pregleda 0 komentar(a)
Skupština, Foto: Boris Pejović
Skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.12.2015. 09:33h

Grčki biznismen Petros Statis i njegova kompanija Adrijatik Propertis dobiće sve ustupke koje su tražili od Vlade za hotel Kraljičina plaža u Miločerskom parku, ako 16 amandmana Pozitivne dobiju zeleno svijetlo u parlamentu.

Pozitivna je podršku izmjenama aneksa ugovora za zakup hotela Kraljičina plaža uslovila usvjanjenjem amandmana koje je predala u skupštinsku proceduru.

Amandmanima se ne dira u ustupke koje Vlada želi da odobri Statisu. To su produženje roka zakupa sa 30 na 42 godine, umanjenje zakupnine za 30 odsto, gradnju 66 apartmana za prodaju, oslobođanje duga za zakupninu od 250 hiljada eura i buduće zakupnine do izrade prostorno planske dokumentacije. Zbog tih predloga aneks ugovora u julu nije dobio podršku u parlamentu.

Ministar turizma Branimir Gvozdenović juče nije mogao da se o njima izjasni. Naveo je da treba da konsultuju i investitora.

Ustupcima Statisu protive se opozicija i SDP, a podržavaju ih DPS i manjinske partije.

Pozitivna amandmanima traži da se novi hotel izgradi najkasnije za tri godine nakon dobijanja dozvole, da nadležni državni organi najduže u roku od tri mjeseca nakon stupanja na snagu odluke stvore neophodnu administrativne preduslove za gradnju hotela. Amandmanom se zakupac obavezuje da hotel ima prizemlje i četiri sprata , da poštuje najviše ekološke standarde, da investira najmanje 110 miliona u hotelski kompleks Kraljičina plaža, Sveti Stefan i Miločer, da obezbijedi da hotel Kraljičina plaža radi 12 mjeseci godišnje.

Amandmanima se zakupac obavezuje da tokom cijelog trajanja zakupa hotelskim kompleksom upravlja menadžment sa međunarodnim iskustvom u toj oblasti, da u ukupnom broju zaposlenih mora biti 90 odsto crnogorskih državljana i da tokom zakupa godišnje izdvaja novac za edukaciju domaćeg kadra.

Dalje, zakupac bi se obavezao da tokom cijelog perioda trajanja zakupa godišnje izdvaja pet odsto od profita za promociju Crne Gore kao elitne turističke destinacije i da se odrekne prava na arbitražu zbog toga što država nije usvojila detaljni urbanistički plan .

Amandmanima se Vlada obavezuje da Skupštini jednom godišnje dostavi detaljan izvještaj o realizaciju ugovora, a parlament da formira privremeni odbor koji bi pratio realizaciju odluke. Ako se ona ne bude poštovala aneks ugvora bi se smatrao nevažećim.

Poslanik Pozitivne Goran Tuponja objasnio je da žele da zaštite države interese svojim predlozima, te da aneks koji je Vlada poslala u parlament ide u korist investitoru.Ocijenio je da je DPS-SDP koalicija nanijela štetu državi time što 10 godina nije obezbijedila prostorno -plansku dokumentaciju.

“Da je država ispunila obaveze ne bi bilo aneksa kojim se kompezuje šteta na stranu investitora” istakao je Tuponja.

Njegov kolega Srđan Perić kazao je da je odustajanje od arbitraže obavezan uslov da podrže aneks.

Rifat Rastoder (SDP) poručio je poslanicima Pozitvne da amadmanima zahtijevaju sve , bez da se poštuje pravni sistem države i interesi građana.

“Glasajte kako hoćete. Nemojte se pravdati”, rekao je Rastoder.

Ostatak opozicje i SDP ponovili su da se protive Vladinim predlozima.Tvrde da se aneksom obezbjeđuje kupoprodaja zemljišta ispod aparmana, ali da to niko neće da kaže .

“Podržaćemo sve što je u interesu države i građana, ali to mora biti u skladu sa zakonima” istakla je Draginja Vuksanović (SDP).

Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je da niko ne zaustavlja projekte u parlamentu , ali da se moraju definisati najbolja rešenja.

“Od osma investicionih projekata Skupština nije podržala samo Kraljičinu plažu i zakup Mamule” istakao je Damjanović.

Samostalni poslanik Dritan Abazović rekao je da je priča o Miločerskom parku prevara stoljeća i kada država bude imala USKOK kao u Hrvatskoj istražiće ko je imao koristi od glasanja za taj projekat.

“Ispitaćemo političku korupciju, da li je neko prigrabio stan ili novac u kesi” istakao je Abazović.

Abazović je rekao da je priča o Miločerskom parku prevara stoljeća i kada država bude imala USKOK kao u Hrvatskoj istražiće ko je imao koristi od glasanja za taj projekat

Predsjednik Skuptine Ranko Krivokapić rekao je da nezakoniti ugovori koje usvaja Skupština mogu doći na sudsku provjeru, ako i bilo koji drugi.

“To što usvaja parlament ne znači da je zakonito” naglasio je Krivokapić. Gvozdenović je rekao da je planiranna investicija od 30 miliona za hotel sa 120 soba i 66 apartmana važna za promociju Crne Gore kao turističke destinacije , te da je to važno razvojno pitanje koje donosi ekonomsku dobit državi.

“Zato je potrebna podrška. Ohrabren sam predlozima koja idu u susret razvojnim rešenjima” rekao je Gvozdenović.

Predrag Sekulić (DPS) rekao je da zbog budućnosti crnogorskog turizma treba podržati aneks ugovora.

“Niko ništa ne prodaje, već se daje u zakup bez prenosa vlasništva. Treba novi hotel, ovaj sada nije dobar. Bez obzira na poziciju i lijepu prirodu, teško naći novog operatora” rekao je Sekulić.

SNP,SDP i nezavisni poslanici protiv ugovora za Mamulu SNP, nezavisni poslanici iz opozicije i SDP ponovili su stavove da ne podržavaju istovjetni predlog odluke o davanju u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula koji nijesu podržali u julu. Poslanici Pozitivne na tu temu juče nisu diskutovali, ali su ranije kazali da istovjetni predlog neće podržati.

Opozicija i SDP su predlog odluke ocijenili štetnim po državne interese, suprotnim Ustavu i zakonima o svojinsko pravnim odnosima, imovini, državnom premjeru i katastru nepokretnosti. Oraskom Samiha Savirisa, koji gradi turistički kompleks na poluostrvu Luštica, ponudio je da Mamulu zakupi na 49 godina po cijeni od 1,5 eura po kvadratnom metru, a da morski akvatorij ostrva zakupi po cijeni od 90 centi po kvadratu. Predlog je da plaća 4.000 eura mjesečno po osnovu zakonu, što je 48.000 godišnje. Investitor gradi hotel sa 23 sobe.

Krivokapić je pitao četiri puta Gvozdenovića da kaže koliko je period povrata investicije, pošto od njega zavisi rok na koji se lokalite daje u zakup. Gvozdenović nije odgovorio. Ministar je kazao da sedam godina traže investitora i da su konačno našli renomiranog koji je ponudio da zaštiti kulturnu baštinu sa jasno definisanim investicionim planom. Tvrdi da je predlog odluke u skladu sa Ustavom.

“Sedam puta se bavite ovom investicijom i postigli se hotel sa 23 sobe i zakupom na 49 godina. Recite mi gdje to im u svijetu da jedna soba košta 650 hiljada pa ću prestati da sumnjam. Da ne pitam koji je motiv da se prikaže tolika investicija” kazao je Krivokapić.

Gvozdenović je kazao da je tenderska komsija u kojoj je bio član SDP -a podržala zaključke za Mamulu.

“Ko je bio u tenderskoj pošto imamo vaš i naš SDP? Recite ime”, pitao je Krivokapić nekoliko puta Gvozdenovića.

Ministar je rekao da nije bitno ime već nego zaključci, nakon čega mu je Krivokapić kazao da predstavnik SDP-a Damir Rašketić za te zaključke tada nije glasao.

Potpredsjednik parlamenta Milutin Simović (DPS) kazao je da nije čitao ugovor da bi mogao da priča o roku za povraćaju investicije, ali da odgovor treba tražiti “u ponudi investitora i decenijskom gledanju Mamule kako propada”

“Bolje dodatni zakup od 19 godina u odnosu na 30 koliko predsjednik parlamenta insistira da ne gledamo opet istu ovu Mamulu sa šipražjem i zmijama”, ocijenio je Simović.

Poslanici DPS -a predali su amandmane na predlog odluke za Mamulu gdje su, kako navode, precizrali nejasnoće u pojedinim pitanjima koja su se otvrila tokom rasprave na odborima.

Definisali su da se gradi hotel sa pet zvjezdica, da je lokalitet u cjelosti otvren za javnost, da se spomen soba stavi u funkciju muzejskog karaktera sa cjelogodišnjom postavkom, da zakupac sa Morskim dobro zaključi ugovor kojim se regulišu prava i obaveze u dijelu koji predstavlja morsko dobro i akvatorij, kao i da “klauzula intabulandu” ne može biti osnov za upis prava svojine nad ostrvom.

Bonus video: