FUNKCIONERI OBIŠLI I LOKACIJU BUDUĆEG DOMA ZA STARE

Nikšić: Postavljen kamen temeljac za izgradnju zgrade za penzionere

Što se tiče Doma za stare Kovačević je kazala da je obezbijeđen veliki dio sredstava iz regionalnog stambenog projekta, da će do 1.aprila biti raspisan tender, a da u januaru dobijaju konačnu odluku o iznosu sredstava sa kojima će raspolagati u narednom periodu
74 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2015. 18:16h

Predsjednik Vlade Milo Đukanović i ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, zajedno sa predsjednikom Opštine Nikšić Veselinom Grbovićem postavili su kamen temeljac za izgradnju zgrade za nikšićke penzionere i obišli lokaciju budućeg Doma za stare, ispod Trebjese. Zgrada za penzionere, u kojoj će do marta 2017.godine biti izgrađeno 75 stanova, nalazi se u blizini Instituta za crnu metalurgiju, a vrijednost radova je 1,7 miliona eura.

Grbović je kazao da je ideja o izgradnji zgrade potekla prije nekoliko mjeseci, da je Opština preko Agencije za projektovanje odmah uradila projekat, oslobodila zgradu plaćanja komunalija a vršiće i besplatno nadzor, kao i uređenje prostora oko zgrade.

“Sve će to smanjiti cijenu stanova i očekujem da će to biti najjeftiniji kvadratni metar izgrađenog stana u Crnoj Gori, što će biti primamljivo za naše penzionere da dobiju stanove po izuzetno povoljnim cijenama”, kazao je Grbović.

Prema njegovim riječima izgradnjom zgrade ispraviće se nepravda prema penzionerima koji do sada nijesu riješili stambeno pitanje.

Kovačević je kazala da je plac obezbijeđen na način što je Vlada zaostala dugovanja prema radnicima bivšeg Autoprevoznog preduzeća izmirila otkupljivanjem placa.

“Crna Gora je u 2015-oj godini gradilište, bilo da su u pitanju stanovi za penzionere ili socijalne slučajeve. Ovo je samo primjer da Vlada i ministarstvo na čijem sam čelu vodi računa ne samo o socijalnim slučajevima nego i o penzionerima”, kazala je Kovačević i pobrojala šta se trenutno gradi u Crnoj Gori, kao i kakvi su planovi za narednu godinu.

Prema njenim riječima izvođač radova je obećao da će zaposliti jedan broj Nikšićana.

Što se tiče Doma za stare Kovačević je kazala da je obezbijeđen veliki dio sredstava iz regionalnog stambenog projekta, da će do 1.aprila biti raspisan tender, a da u januaru dobijaju konačnu odluku o iznosu sredstava sa kojima će raspolagati u narednom periodu.

Đukanović je kazao da je siguran da postoji dio javnosti koji se pita da li izgradnja zgrade za penzionere dovoljno velik projekat da bi tražio angažman i prisustvo predsjednika Vlade.

“Postoje projekti koji ističu različite svoje dimenzije. Jedna od dimenzija je finansijska. Ove godine započeli smo gradnju auto-puta, najvećeg projekta u istoriji Crne Gore, kao i realizaciju nekoliko projekata u oblasti energetike. Ipak ovaj projekat je za mene posebno važan jer ukazuje da smo uprkos krizi kroz koju smo prošli uspjeli da sačuvamo samu suštinu onoga što je društvena vrijednost Crne Gore – društvenu odgovornost, solidarnost i humanost”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima ovo je jedan od pokušaja da se društvo i država oduže penzionerima koji su tokom “svog dugog radnog vijeka vrijednim profesionalnim radom doprinijeli nastanku novih vrijednosti u crnogorskom društvu”.

Kazao je da kriza nije ugrozila entuzijazam penzionerske populacije da strpljivo sačekaju svoj trenutak, da se ekonomija konsoliduje i da se onda Crna Gora okrene pitanjima društvene odgovornosti. “Treba da pokažemo zahvalnost penzionerima za jednu vrstu trpeljivosti, razumijevanja i spremnosti da žrtvuju dio svog ličnog komfora i zasluženih satisfakcija da bi sačekali jasnu perspektivu za budućnost svojih potomaka”, kazao je Đukanović i dodao da je Crna Gora najstabilnija, najprosperitetnija i najdinamičnija država regiona.

“Prije dvadesetak godina, kao kreatori državne politike, krenuli smo na jedan put tada prepoznati kao mlada generacija i budućnost političkog života u Crnoj Gori. Danas konstatujemo da smo ipak nešto dobro napravili u tih dvadesetak godina za ovu državu – sačuvali mir, obezbijedili ekonomsku samoodrživost, obnovili nezavisnost”, kazao je predsjednik Vlade.

Ivan Krsmanović, predsjednik nikšićkih penzionera kazao je da u Nikšiću ima oko 15.700 penzionera i da su po brojnosti drugi u Crnoj Gori.

Radnice Konija i Albone dočekale premijera i ministarku

Predsjednika Vlade i ministarku Kovačević, u znak “dobrodošlice”, sačekale su bivše radnice nikšićke Koni konfekcije sa transparentom na kome je pisalo da je to preduzeće tri godine u stečaju.

“Tri godine niko nije imao sluha za nas pa smo željeli da još jednom podsjetimo na naš problem. Tražimo samo isplatu deset plata, povezivanje četiri godine radnog staža i otpremnine”, kazala je Milijana Novosel.

Kovačević je razgovarala sa njima i obećala da će prvi radni dan nakon Nove godine doći u Koni.

Sa njima su bile i radnice “Albone” koje su ministarki rada predale dopis sa zahtjevima u nadi da će uskoro moći i da joj usmeno predoče njihove probleme.

Galerija

Preporučujemo za Vas