Vlada i A2A još bez ugovora za EPCG: TE i biznis plan koče dogovor

Prema nezvaničnim informacijama, članovi crnogorskog i italijanskog tima pokušavaju da se dogovore o petogodišnjem partnerstvu, ali nije isključeno da taj pokušaj propadne. Moguće je da eventualno prolongiraju rok za pregovore
1 komentar(a)
Vlada CG i A2A, Foto: Gov.me
Vlada CG i A2A, Foto: Gov.me
Ažurirano: 22.12.2015. 07:14h

Predstavnici Vlade i italijanske kompanije A2A nisu se usaglasili u vezi sa ugovorom o menadžmentu u Elektroprivredi Crne Gore, jer ima više tačaka sporenja, saznaju “Vijesti” u pregovaračkim timovima.

“Problem je što A2A opet zateže u vezi sa finansiranjem (garancije) gradnje drugog bloka termoelektrane u Pljevljima. Nismo još uspjeli da usaglasimo ni dio u vezi sa biznis planom i nadležnostima izvršnog menadžmenta”, saznaju “Vijesti”.

Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, najavio je sredinom oktobra da će nastavak saradnje sa Italijanima biti ugovoren do kraja godine.

Prema nezvaničnim informacijama, članovi crnogorskog i italijanskog tima pokušavaju da se dogovore o petogodišnjem partnerstvu, ali nije isključeno da taj pokušaj propadne. Moguće je da eventualno prolongiraju rok za pregovore.

Uprkos tome što je iz Vlade prije dva mjeseca saopšteno da je sa partnerom postignut dogovor o razvojnim prioritetima, Italijanima navodno ne odgovora gradnja TE po uslovima sa kojima se pregovara sa Česima.

Za dobavljača opreme je izabrana češka Škoda, a problem je ko će dati garanciju za taj posao. Iz Vlade je nedavno saopšteno da su saglasni da EPCG garantuje Češkoj eksportnoj banci za kredit za ovu investiciju od preko 338 miliona, što A2A nije po volji. Prema tenderu, Škoda Praha, kao izvođač radova, dužna je da obezbijedi za gradnju drugog bloka kredit u vrijednosti od 85 odsto investicije. U međuvremenu, predstavnici Vlade su razgovarali i sa kineskom Poli grupom o ovom projektu

Petogodišnji ugovor sa A2A o upravljanju većinski državnom EPCG istekao je krajem 2014. A2A nije ispunio ugovorene obaveze, što je potvrđeno i iz Vlade. Od oktobra prošle godine pregovaraju o novim uslovima saradnje.

Bonus video: