Poli grupa spremna da podrži crnogorsku poljoprivredu

Ivanović i Vang saglasili su se da bi jedan od dodatnih projekata mogla biti i grant podrška u vidu solarnih panela na katunima
54 pregleda 0 komentar(a)
Poli grupa, Foto: Gov.me
Poli grupa, Foto: Gov.me
Ažurirano: 19.12.2015. 12:33h

Poli grupa je spremna da podrži promovisanje crnogorske poljoprivrede, gdje postoji prostor za investiranje u Crnoj Gori, saopštili su predstavnici kineske kompanije na sastanku sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petrom Ivanovićem.

Predsjednik Poly grupe, Vang Lin Erik kazao je da su crnogorska vina već prepoznata u Kini i da vidi prostor za investiranje u Crnoj Gori.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, naveo značaj logističkog centra i biznis zone u okviru Luke Bar za buduće aktivnosti koje mogu uključiti i poljoprivredu.

Ivanović je na sastanku predstavio dio potencijala crnogorske poljoprivrede koja može biti interesantna kineskoj strani. On je naveo da je strategija razvoja bazirana na proizvodnji organske i kvalitetne hrane za koju Crna Gora ima značajan potencijal.

Ivanović je kazao da su u proteklom periodu investicije uglavnom bile usmjerene na unaprijeđenje i povećanje primarne proizvodnje, kao i da se u narednom periodu očekuje jačanje prerađivačkog sektora, koji će doprinijeti uspostavljanju dodate vrijednosti proizvoda i većoj konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača. U tom dijelu, kako je dodao, vidi priliku za investicije kineske strane.

Ivanović je rekao da je zadovoljan da je Poli grupa jedan od najvećih kupaca vina podgoričke firme Plantaže.

Sastanku je prisustvovala i izvršni direktor kompanije Plantaže, Verica Maraš, koja se zahvalila kineskoj strani na dugogodišnjoj saradnji i rekla da je spremna da se povećaju količine vina za kinesko tržište.

Ivanović i Vang saglasili su se da bi jedan od dodatnih projekata mogla biti i grant podrška u vidu solarnih panela na katunima. Ivanović je ukazao na značajno bogatstvo Crne Gore pašnjacima, koji se mahom nalaze na većim nadmorskim visinama i pružaju mogućnost za proizvodnju visokokvalitetnog junećeg i goveđeg mesa.

“Sagovornici su se usaglasili da će prilikom naredne posjete kineske delegacije Crnoj Gori planirane za početak naredne godine održati sastanak na kome će se detaljnije razgovarati o ovoj i drugim temama iz oblasti poljoprivrede”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: