Vlada pripremila program ekonomskih reformi

Rizici i manji prihod od turizma zbog izbjegličke krize, kao i povećanje cijene autoputa
1 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.12.2015. 12:09h

Nestabilna politička situacija koja utiče negativno na međunarodno pozicioniranje države i povjerenje investitora, glavni je rizik za ostvarenje fiskalnih projekcija, navedeno je u radnoj verziju Programa ekonomskih i strukturnih reformi (PER) za period od 2016. do 2018. godine.

PER je dokument u kojem Vlada predstavlja ekonomsku politiku zemlje za narednu godinu i srednjoročni period, kao i osnovu za ekonomski dijalog sa Evropskom komisijom u procesu evropskih integracija.

Dokumentom je definisano da u fokusu ekonomske politike u narednom periodu bude kontinuirani rast ekonomije kroz primjenu strukturnih reformi i razvoj infrastrukture u cilju rasta domaćih i stranih investicija.

U radnoj verziji PER-a navedeno je da je rizik i manji prihod od turizma zbog izbjegličke krize, povećanje cijene autoputa potencijalno do deset odsto, sve veći teret penzijskog sistema na javne finansije, dalje odlaganje početka ili zastoj u izgradnju investicionih projekata...

Očekuje se da će strane direktne investicije rasti po stopi od 13,5 odsto BDP-a, krediti privredi i domaćinstvima prosječno po stopi od 4,8 odsto, zarade 1,7 odsto, a zaposlenost 0,7 odsto godišnje.

Planirano je da se za otplatu duga 2017. godine izdvoji 208 miliona eura, a godinu kasnije 113 miliona. Procjena je da će 500 miliona nedostajati 2017. godine, a 380 miliona 2018. godine.

“Dominantno su nedostajuća sredstva zbog potrebe izgradnje autoputa koja su već obezbijeđena kod kineske Eksim banke”, navodi se u dokumentu koji je na javnoj raspravi do narednog četvrtka.

Bonus video: