Budžet Nikšića manji sedam miliona

Sekretar za privredu, finansije, razvoj i preduzetništvo, Đoko Krivokapić, precizirao je da je sopstveni opštinski prihod planiran na 9,8 miliona eura, u kome najveće učešće ima naplata poreza na nepokretnosti od 4,3 miliona
4 komentar(a)
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.12.2015. 16:04h

Budžet Opštine Nikšić za narednu godinu planiran na oko 19,9 miliona eura ili sedam miliona manje nego u ovoj, realan je i obezbijediće realizaciju svih obaveza u nadležnosti gradske uprave, ocijenjeno je na sjednici nikšićke Skupštine.

Predlog budžeta usvojila je odbornička većina koju čine Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP), bez prisustva opozicije, izuzev dva nezavisna odbornika, ranija predstavnika Pozitivne Crne Gore.

Sekretar za privredu, finansije, razvoj i preduzetništvo, Đoko Krivokapić, precizirao je da je sopstveni opštinski prihod planiran na 9,8 miliona eura, u kome najveće učešće ima naplata poreza na nepokretnosti od 4,3 miliona.

On je dodao da će jedan od značajnijih prihoda u gradskoj kasi biti donacije i transferi iz državnog Egalizacionog fonda u iznosu od oko 6,95 miliona eura.

"Budžet Opštine planiran je na gotovinskoj osnovi, što znači da se prenose obaveze i iz prethodnih godina u iznosu od 1,8 miliona eura, koje će biti plaćene iz tekućih prihoda", kazao je Krivokapić.

Govoreći o rashodima, Krivokapić je rekao da je kapitalni budžet planiran na 3,9 miliona eura, a operativni na 15,9 miliona, iz koga će se za bruto zarade izdvojiti oko 4,5 miliona, a za otplatu dugova, računajući i zaduženja iz prethodnog perioda, 3,4 miliona eura.

"Tekući izdaci planirani su krajnje restriktivno, a kapitalni samo za investicije za koje postoje realni izvori finansiranja u narednoj godini", naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, budžet je realan i može se ostvariti kroz efikasnu naplatu lokalnih izvornih prihoda, kao i štednju i smanjenje neproduktivne potrošnje.

Odbornik DPS-a, Rajka Radonjić kazala je da planirani budžet treba podržati, jer vodi na čist put razvoja, rasta i boljitka grada.

"Svaki peti eura biće usmjeren na lokalnu infrastrukturu, građevinske objekte, investiciono održavanje i na sve što će Nikšić učiniti ljepšim”, rekla je Radonjić.

I za odbornike SDP-a, kako je kazao Radovan Perović, planirani budžet realan je i održiv, što je potvrdila i iskazana ocjena Ministarstva finansija.

Odbornička većina usvojila je i povećanje naplate poreza na nepokretnosti, kao opštinskog izvornog prihoda, a o kojem iznosu je riječ ilustruje primjer da se po tom osnovu u ovoj godini za stan od 57 kvadrata, određene tržišne vrijednosti, trebalo platiti oko 15,6 eura, a u narednoj 18,7 eura poreza.

Novina je i da će se od naredne godine prvi put uvesti kazne za sve poreske obveznike za učinjene prekršaje.

Usvojeno je i povećanje lokalnih komunalnih taksi koje se odnose na zauzimanje javnih površina, čiji je cilj, kako je obrazložio sekretar Sekretarijata za urbanizam i uređenje prostora Nebojša Adžić, kvalitetnije uređenje grada u vizuelnom smislu, uvođenje reda u prostoru, da bi se svim građanima omogućilo ravnomjerno korišćenje.

Nezavisni odbornik Ivan Radojičić ocijenio je da takav takav predlog djeluje destimulativno i pogubno za sve koji se bave ugostiteljstvom.

"I ovaj vid pritiska utiče direktno na budžet ugostitelja i na njihovu mogućnost plaćanja dažbina. Postoje efikasniji načini za uvođenje reda u prostoru kako bi se vratio nekadašnji sjaj Nikšiću”, kazao je Radojičić.

On je to ilustrovao primjerom da je naknada po tom osnovu za zauzimanja trotoara za bašte lokala u prvoj gradskoj zoni u Beogradu tri puta manja nego u Nikšiću po cijenama predloženim po novoj uredbi.

Adžić je rekao da namjera Opštine nije bila da popuni svoj budžet, već da se uvede red, što se planira kroz uređenje centralnog gradskog Trga koji je predviđen kao budući prostor sa otvorenim šankovima i mjestima za sjedenje, kako bi se oslobodili trotoari od terasa ugostiteljskih objekata za kretanje pješacima.

Skupštinska većina usvojila je i rebalans budžeta za ovu godinu, koja je, kako je ocijenjeno, bila označena kao period dodatne stabilizacije lokalnih javnih finansija.

Krivokapić je kazao da se od ranije znalo da će se morati napraviti rebalans i ocijenio da je cjelokupni privredni ambijent bio poboljšan, iako nedovoljno da bi broj neophodnih investicija bio na željenom nivou.

On je podsjetio da je budžet bio planiran na 22,73 miliona eura, a rebalansiran je na 27,2 miliona, što je više 4,5 miliona.

Ključni razlozi su, kako je naveo Krivokapić, zaduženje kod NLB Montenegrobanke u iznosu od 5,5 miliona eura za refinansiranja postojećih kreditnih obaveza i za sprovođenje programa na smanjenju broja zaposlenih na dobrovoljnoj osnovi uz isplatu otpremnina od po deset hiljada eura.

“Tim zaduženjem opština je značajno smanjila mjesečne i godišnje obaveze po osnovu kredita uz prepolovljene kamatne stope, a pozitivni efekti osjetiće se i na račun smanjenja zaposlenih za nešto više od godinu, jer će se na godišnjem nivou uštedjeti oko 950 hiljada eura”, precizirao je Krivokapić.

Za dobrovoljni prestanak radnog odnosa prijavila su se 102 zaposlena, odnosno 52 iz lokalne uprave i 50 iz javnih preduzeća i ustanova.

Skupština je usvojila više od 30 odluka koje se odnose na funkcionisanje opštine, javnih preduzeća i ustanova, povećanje naplate poreza, taksi, uređenje prostora.

Bonus video: