Svi priređivači igara na sreću da imaju isti poreski tretman

"Naš cilj je da se povećaju prihodi u budžetu po osnovu nakanda za igre na sreću, ali da svi imaju jednak tretman. Mi nemamo problem sa plaćanjem poreza. Na bijeloj smo listi Poreske uprave", kazala je predstavnica Montenegro beta Tanja Šćepanović
56 pregleda 2 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Luka Zeković
Odbor za ekonomiju, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.12.2015. 15:40h

Glasovima DPS-a i SDP-a danas je skupštinski Odbor za ekonomiju izglasao izmjene zakona o porezu na dohodak fizičkih lica kojima se predviđa naredne godine krizni porez od 11 odsto na bruto zarade iznad 720 eura, ali i dodatno oprezovanje dobitaka od igara na sreću kojima se favorizuju automat klubovi i kazina u odnosu na kladionice.

Priređivači igara na sreću iz Udruženja Montenegro bet tražili su da se predlog povuče iz procedure jer je diskriminatorski i lobirajući sa namjerom da se zatvore kladionice. Dostavili su odboru 20.000 potpisa da se to zakonsko rešenje ukine.

"Kladionice učestvuju u prihodima sa 49 odsto. Naš cilj je da se povećaju prihodi u budžetu po osnovu nakanda za igre na sreću, ali da svi imaju jednak tretman. Mi nemamo problem sa plaćanjem poreza. Na bijeloj smo listi Poreske uprave", kazala je predstavnica Montenegro beta Tanja Šćepanović.

Njena koleginica Jovana Klisić navela je podatke da u svijetu lutrijske igre prihoduju 50 odsto u budžetu, kazina i aparati 25 odsto i kladionice 15 odsto. Dodala je da u Crnoj Gori poslednjih 10 godina od kladionica se dobija 50 odsto, kazina 25 odsto, a lutrijskih igara 20 odsto …

"Dajemo najviše i još nam se stvaraju dodatni nameti", istakla je Klisić.

Aleksandar Damjanović (SNP) je podsjetio da odbor tri godine pokušava da promijeni zakon o igrama na sreću da bi država prihodovala do 30 miliona eura, ali da za to nema političke hrabrosti. Poziva ministra finansija Radoja Žugića da ukine nezakoniti pravilnik o priređivanju igara.

Žugić je kazao da će sledećeg petka organizvati sastanak sa svim zaiteresovanim kako bi izradili mjere za novi zakon o igrama na sreću.

Objašnjava da u toj oblasti mora da se suzbije siva ekonomija, te da Poreska uprava i Uprava za igre na sreću ne mogu da daju svoja tumačenja koja pripadaju ministarstvu. Obećava povlačenje spronog pravilnika.

Damjanović je kazao da je Žugić od početka ministarskog mandata, ali i prije dok je bio član Odbora za ekonomiju, bio upoznat sa problemo igara na sreću, te da od tada ništa nije urađeno.

Bonus video: