Gvozdenović: Ima prostora za saradnju u turizmu sa Poly grupom

Poly grupa je na kineskom tržištu lider, između ostalog, u oblasti turizma, trgovine, infrastrukture, nekretnina, ali i kulture. Kompanija je vlasnik 24 hotela prosječne veličine od oko 300 soba kojima najvećim dijelom upravljaju međunarodni lanci, a ima i iskustvo sa butik-hotelima
1 komentar(a)
Branimir Gvozdenović Poly grupa, Foto: Mrt.gov.me
Branimir Gvozdenović Poly grupa, Foto: Mrt.gov.me
Ažurirano: 18.12.2015. 15:21h

Turizam i upravljanje otpadom su oblasti u kojima postoji veliki prostor za saradnju sa kineskom Poly grupom, ocijenjeno je na sastanku ministra održivog razvoja i turizma, Branimira Gvozdenovića sa predstavnicima kompanije iz Kine.

Gvozdenović je kazao da je uvjeren da će se, obzirom na potencijale saradnje sa Poly grupom, njenu veličinu i značaj, i dalje povećavati interesovanje iz Kine za Crnu Goru na više polja.

On je konstatovao i da su realistične procjene o značajnom povećanju turista i investicija sa kineskog tržišta u narednom sedmogodišnjem periodu.

Gvozdenović je na sastanku predstavio Crnu Goru kao najbrže rastuću turističku destinaciju prema projekcijama Svjetskog savjeta za putovanja i turizam, koja je i ove godine zabilježila povećanje prometa i za koju se doprinos te grane bruto domaćem proizvodu (BDP) projektuje na preko 30 odsto do 2025. godine.

Na sastanku su predstavljene i najveće investicije koje se već realizuju u Crnoj Gori, mogućnosti za investiranje i podsticaji za ulaganja.

Predsjednik Poly grupe, Wang Lin Eric, saopštio je da je ponosan što je baš ta kompanija jedan od pionira saradnje sa Crnom Gorom, kao i jedan od glavnih korisnika, a samim tim i promotera vina Plantaža u Kini.

On je dodao da je tako prije dvije godine dostignuta cifra od čak milion distribuiranih flaša.

Poly grupa je na kineskom tržištu lider, između ostalog, u oblasti turizma, trgovine, infrastrukture, nekretnina, ali i kulture. Kompanija je vlasnik 24 hotela prosječne veličine od oko 300 soba kojima najvećim dijelom upravljaju međunarodni lanci, a ima i iskustvo sa butik-hotelima.

Na sastanku je bilo riječi i o oblasti upravljanja otpadom, s obzirom na to da Poly grupa ima veiko iskustvo i u proizvodnji čiste energije i reciklaži, kao i da planiraju da nastave investicije u tu oblast, kao i da u Srbiji već intenzivno rade na tom polju.

Na sastanku je saopšteno i da će Crna Gora, u skladu sa nedavno usvojenim Državnim planom upravljanja otpadom do 2020, ubrzo pristupiti izradi Studije izvodljivosti za jedan takav projekat.

Sagovornici su se dogovorili da se u najkraćem roku razmijene relevatne informacije i dokumentacija, sa ciljem kvalitetnog i detaljnog informisanja obje strane o mogućnostima i modelima saradnje.

Wang Lin Eric pozvao je predstavnike Ministarstva da se, tokom naredne posjete Kini, dodatno upoznaju sa kvalitetom ponude Poly grupe.

Trodnevna posjeta predstavnika Poly grupe Crnoj Gori, tokom koje se razgovaralo sa predsjednikom i potpredsjednikom Vlade Milom Đukanovićem i Vujicom Lazovićem i ministrima, rezultat je uspješnih sastanaka i razgovora na nedavnom samitu šefova vlada centralne i istočne Evrope koji je održan u kineskom gradu Sudžou.

Bonus video: