Abazović: Kako je moguće da je državna imovina Solane založena za kredite Eurofonda?

"Dug još nije izmiren, što ukazuje da je u toku sprovođenja stečaja u tom preduzeću, državna imovina založena za kredite navedenog preduzeća, a ne za kredite Eurofonda”, precizirao je Žugić
0 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.12.2015. 19:11h

Poslanik Dritan Abazović saopštio je danas u Skupštini da je državna imovina ulcinjske Solane neregularno zadužena, te da je u ovom trenutku ona vlasništvo Prve i Crnogorske komercijalne banke.

Abazović poziva tužilaštvo da ispita ovaj posao.

Tokom postavljanja poslaničkih pitanja i lider SNP-a Srđan Milić tužilastvu je uputio poziv da konačno povede istragu o tome šta se radi na polju koncesija u Crnoj Gori.

Od ministra finansija Abazović je tražio je odgovor na pitanje, kako je moguće da je državna imovina ulcinjske Solane založena za kredite Eurofonda, koji je kupovinom akcija stekao samo pravo na upravljanje ovim preduzećem.

Abazović otkriva i šta pokazuje list nepokretnosti ulcinjskog preduzeća, do koga je, kako ističe, jedva došao.

"Sve je postalo hipoteka Prve banke i CKB-a. I onda se mi čudimo, ali kad sam vidio list nepokretnosti prestao sam da se čudim, zašto Vlada Crne Gore neće da riješi pitanje Solane. Građani Crne Gore, molim vas, vrlo je jednostavno, sada kada bi neko želio da ode da kupi Solanu on mora da pregovara sa bankom bratovog premijera, prve familije i vlasnicima iz CKB", kazao je Abazović.

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je da su ugovori o kreditu Solane 2008. godine zaključeni na osnovu odluke organa upravljanja tog preduzeća. Pošto kredit nije vraćen, Eurofond je naredne godine sa bankama potpisao ugovor o jemstvu i tako preuzeo kreditne obaveze Solane.

"Dug još uvijek nije izmiren to je tačno, što ukazuje da je u toku sprovođenje stečaja u tom preduzeću, državna imovina založena za kredit preduzeća, a ne za kredit Eurofonda, a Eurofond, prema evidenciji katastra nepokretnosti, nije upisan kao nosilac prava niti kao hipotekarni dužnik ili kao korisnik kredita", rekao je Žugić.

"Ovaj odgovor Dragana Kovačevića, direktora preduzeća, iza kojeg Vi stojite, je klasična manipulacija, nemojte da se ljutite, ali najklasicniji vid manipulacije. Hoće li on da kaže da je država uzimala kredite za Sloanu – super – dodatno pitanje - dajte mi odluku države o kreditnom zaduživanju za Solanu", kazao je Abazović

Konstatujuci da u listu nepokretnosti nema Eurofonda, jer je riječ o neregularnostima oko zalaganja državne imovine, Abazović, osim ministrove, traži i reakciju pravosudnih organa.

"Pozivam, apelujem na državnog tužioca, na specijalnog tužioca da zaštiti u ovom slučaju državne interese, državnu imovinu, pošto očigledno katastar i Vlada to ne žele da učine", rekao je Abazović.

"Obratiću se lično zaštitniku državnih interesa, ako bude trebalo u kasnijoj fazi i državnom tužiocu", istakao je Žugić.

Da bi državni tužilac imao posla i oko izdavanja konsecija, smatraju u SNP-u. Lider te partije Srđan Milić tvrdi da država nema hrabrosti da naplati dug za koncesije.

"Ovo je totalni javašluk, ja bih rekao da je kontrolisani haos, zbog toga što nekome odgovara ovakvo stanje. Upućujem javni poziv VDT-u da konačno povede istragu o tome šta se radi na polju koncesija u Crnoj Gori, istakao je Milić.

On je, između ostalog, ministra ekonomije Vladimira Kavarića upitao kada će biti gotov novi izvjestaj o dugu za koncesije, budući da je posljednji bio pocetkom 2013.

Kavarić je kazao da se radi na aktiviranju sajta sa svim podacima o koncesijama.

"Očekujemo da će se sajt sa svim relevantnim podacima uključujući i registar biti stavljen u funkciju do kraja januara 2016. Napominjemo da priprema izvještaja o dugovanja na osnovu Zakona, nije u nadležnosti u Komisiji za koncesije", objasnio je Kavarić.

Ministar tvrdi da se svaki registrovani koncesionar kontroliše. Inače, dug za koncesije u septembru je iznosio oko 18 miliona eura.

Bonus video: