Mugoša: 40 odsto službenika Poreske uprave bilo na bolovanju

"U Područnoj jedinici Podgorica, koja ostvaruje 54,37 odsto ukupnih prihoda u državi, na bolovanju je bilo 39,61 odsto ukupnog broja zaposlenih", naveo je Mugoša
7 komentar(a)
Miomir M. Mugoša, Foto: Poreska uprava
Miomir M. Mugoša, Foto: Poreska uprava
Ažurirano: 15.12.2015. 10:40h

Značajan broj službenika Poreske uprave (PU) za deset mjeseci ove godine duži vremenski period je odsustvovao s posla zbog bolovanja, što je ozbiljno ugrožavalo efikasnost u postupanju i obezbijeđenju budžetskih prihoda, saopštio je direktor te institucije Miomir M. Mugoša.

"U cilju otkrivanja i sankcionisanja eventualnih zloupotreba u korišćenju bolovanja, PU se obratila Ministarstvu zdravlja i domovima zdravlja, radi provjere osnovanosti izvještaja o privremenoj spriječenosti za rad njenih službenika", naveo je Mugoša u saopštenju.

On je kazao da je, u cilju analize učinaka pojedinačnih službenika od kojih zavisi efikasnost i uspjeh cjelokupne organizacije, napravljena analiza prisustva na poslu zaposlenih u PU za deset mjeseci ove godine, nakon čega je utvrđeno da je značajan broj službenika duži vremenski period odustvovao s posla, zbog bolovanja.

"U Područnoj jedinici Podgorica, koja ostvaruje 54,37 odsto ukupnih prihoda u državi, na bolovanju je bilo 39,61 odsto ukupnog broja zaposlenih", naveo je Mugoša.

U Područnoj jedinici Nikšić, koja ostvaruje 9,67 odsto ukupnih prihoda u državi, na bolovanju je bilo 33,9 odsto ukupnog broja zaposlenih, a u Budvi, koja ostvaruje 13,8 odsto ukupnih prihoda, na bolovanju je bilo 31,71 odsto ukupnog broja zaposlenih.

"U Područnoj jedinici Baru, koja ostvaruje 5,52 odsto ukupnih prihoda u državi, na bolovanju je bilo 18,42 odsto ukupnog broja zaposlenih. Naročito je zabrinjavajući podatak da je u Podgorica od 143 zaposlena, čak 58 službenika iskoristilo pravo na bolovanje, dok je to pravo u centrali PU u prvih deset mjeseci od ukupno 157 zaposlenih, iskoristilo 39 službenika", precizirao je Mugoša.

On je dodao da je s problemom duže spriječenosti za rad velikog broja službenika, koje ugrožava normalno funkcionisanje PU, kao i s odlučnošću rukovodstva da prekine praksu neodgovornog postupanja poreskih službenika, upoznata i Sindikalna organizacija PU.

"S druge strane, opravdano odsutnim službenicima, sa zdravstvenim poteškoćama, biće posvećena posebna pažnja, o čemu svjedoči i činjenica da će tokom decembra ove godine, u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom za oblast uprave i pravosuđa, 20 službenika dobiti finansijsku pomoć za liječenje", saopštio je Mugoša.

Pred PU je, kako je ocijenio, važan i zahtjevan zadatak reforme poslovnih procesa i modernizacije servisa.

"Neophodan preduslov za uspješnu realizaciju toga je prije svega reforma načina razmišljanja i percepcije poreskih službenika, u cilju izgradnje kapaciteta za uspješno sprovođenje neophodnih promjena", rekao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, strateško opredjeljenje PU, definisano korporativnom strategijom, usmjereno je na tranziciju u modernu vodeću instituciju u javnom sektoru, koja u svom postupanju primjenjuje najbolju praksu i standard kvaliteta za usluge koje pruža poreskim obveznicima, s krajnjim ciljem efikasne naplate javnih prihoda.

"Osnovni i najvažniji resurs u radu PU predstavljaju upravo zaposleni, zbog čega je za pružanje kvalitetnih usluga i smanjenje administrativnih barijera neophodno da povjerene zadatke obavljaju uz najveći stepen posvećenosti, odgovornosti i profesionalizma", zaključio je Mugoša.

Bonus video: