Đurović: Transparentno finansiranje ostaje glavni prioritet za NVO sektor

Model odluke o finansiranju projekata NVO na lokalnom nivou biće predložen lokalnim samoupravama i Zajednici opština Crne Gore u želji da se procedure u ovoj oblasti učine boljim
55 pregleda 0 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Zoran Đurić
Goran Đurović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.12.2015. 15:24h

Skupština Koalicije NVO Saradnjom do cilja, koja trenutno okuplja 97 NVO iz države, dobila je novog predsjednika Milenka Vojičića na sjednici koja je održana 12. decembra u Podgorici.

Na sjednici Skupštine usvojeni su Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj za 2015, Model Odluke o finansiranju projekata NVO u lokalnim samoupravama, Predlog Uredbe o kriterijumima, mjerilima i postupku dodjele državne imovine u vlasništvu Crne Gore na korištenje nevladinim organizacijama, kao i plan rada za 2016. godinu, navodi se u saopštenju koje potpisuje Goran Đurović, predsjednik Upravnog odbora Koalicije.

Model odluke o finansiranju projekata NVO na lokalnom nivou biće predložen lokalnim samoupravama i Zajednici opština Crne Gore u želji da se procedure u ovoj oblasti učine boljim.

Predloženim Modelom se insistira na uvođenju minimalnog procenta tekućeg lokalnog budžeta kojim će se finansirati projekti NVO, a ocjenjivanje kvaliteta predloženih projekata treba da vrše stručna lica izabrana na konkursu, koja nisu angažovana u nevladinim organizacijama ali ni organima lokalne samouprave, stoji u saopštenju.

Uzimajući u obzir da se veliki broj NVO oslanja na lokalnu samoupravu po pitanju pronalaženja sredstava za njihov rad, Koalicija je pripremila ovaj dokument koji će, ukoliko bude prihvaćen od crnogorskih opština, biti dobra osnova za transparentno i kvalitetno finansiranje NVO.

“Koalicija vjeruje da će ovaj model povećati broj kvalitetnih projekata koji će se implementirati u lokalnim zajednicama i time doprinijeti unaprijeđenju kvaliteta života u svim crnogorskim opštinama,” stoji u saopštenju.

Poseban fokus je stavljen na Predlog Uredbe o kriterijumima, mjerilima i postupku dodjele državne imovine u vlasništvu Crne Gore na korištenje nevladinim organizacijama koji predstavlja veoma važnu osnovu za kreiranje transparentnije i uspješnije saradnje između NVO i državnih organa i ne ostavlja prostora dodjeli državne imovine mimo unaprijed određenih kriterijuma, što je sada slučaj. Nepostojanje procedura koje počivaju na unaprijed poznatim kriterijumima su osnov za stvaranje klijentelističkih odnosa državnih organa i NVO. Od takvih aranžmana najveću štetu imaju same nevladine organizacije.

Bonus video: