Pejoviću milioni, mimo povjerilaca

Poravnanjem će Pejoviću biti vraćeno 2,37 miliona eura, iako je posljednja rata za KAP od 14 miliona još na prelaznom računu
112 pregleda 15 komentar(a)
Veselin Pejović, Veselin Perišić, Foto: Savo Prelević
Veselin Pejović, Veselin Perišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.12.2015. 06:17h

Bez saglasnosti odbora povjerilaca Kombinata aluminijuma stečajni upravnik Veselin Perišić smanjio je kupoprodajnu cijenu za imovinu KAP-a kompaniji Uniprom za 2,37 miliona eura.

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović i upravnik Perišić, potpisali su u petak poravnanje kojim je predviđeno da KAP u stečaju vrati nikšićkoj kompaniji 2,37 miliona eura, jer prilikom prodaje imovine u stečajnu masu nije bio uključen plac u Podgorici, u blizini poslovnog centra Gintaš.

"Pa to je strašno", rekao je "Vijestima" jedan od predstavnika glavnih povjerilaca KAP-a u telefonskom razgovoru iznenađen informacijom da je upravnik zaključio ovo poravnanje.

Poravnanjem je izgleda i suspendovan jedan dio kupoprodajnog ugovora koji je tretirao ovaj nepostojeći dio imovine koji je oglašen na prodaju. Pejović je za KAP trebalo da uplati 28 miliona, a posljednja rata od 14 miliona je na prelaznom računu dok se ne riješi spor.

Prethodno je bord povjerilaca KAP-a odbio sličnu mogućnost rješavanja problema sa Pejovićem i zatražio od upravnika Perišića da im dostavi dodatnu dokumentaciju i informacije o imovini koja je predmet spora, budući da je Uniprom već bio pokrenuo tužbu pred Privrednim sudom kojom je tražio nadoknadu štete u iznosu od oko 7,8 miliona.

Upravnik Perišić nije odgovarao na poziv novinara "Vijesti". Saznajemo nezvanično da, ipak, bez saglasnosti borda povjerilaca može raspolagati imovinom KAP-a, ali će biti dužan da im naknadno podnese izvještaj o svemu.

U ukupan navedeni iznos štete u tužbi Uniproma, imovina kod Gintaša bila je procijenjena na iznos nešto veći od četiri miliona eura. Radi se o dijelu imovine koja zbog obavljene eksproprijacije u korist Glavnog grada nije predata Unipromu.

Jedini način da povjerioci KAP-a ne izgube novac po osnovu ove transakcije je da Perišić tuži Glavni grad i izbori nadoknadu štete zbog eksproprijacije ove imovine koja KAP-u nikad nije plaćena.

Drugi zahtjev u okviru Unipromove tužbe bio je da se plati uklanjanje opasnog otpada, odnosno 40 hiljada tona lužine, koje je CEAC, prethodni vlasnik KAP-a, ostavio u pogonima bivše fabrike Glinice.

Uklanjanje ovog potencijalno opasnog otpada procijenjeno je na iznos od oko 3,7 miliona eura.

Bonus video: