Obradović će se žaliti MOR-u, jer KAP ne da naknadu za odmor

Dilema da li u stečaju radnici imaju pravo na odmor
117 pregleda 3 komentar(a)
Sandra Obradović, Foto: Luka Zeković
Sandra Obradović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.12.2015. 20:57h

Sudija Privrednog suda Milica Popović odbila je tužbeni zahtjev predsjednice Sindikata Kombinata aluminijuma Sandre Obradović koja je od KAP-a tražila naknadu od 1.043 eura, po osnovu neplaćenih godišnjih odmora koje nije koristila, nakon uvođenja stečaja tokom 2013, 2014. i 2015. godine.

“Presuda je skandalozna ne samo za mene, nego se ona tiče više od 400 radnika koji su ostali da rade u KAP-u, ali i više od 400 ljudi koji su napustili KAP”, kazala je Obradović nezadovoljna tumačenjem suda da se pokretanjem stečaja suspenduju prava radnika po osnovu Zakona o radu, a da Zakon o stečaju, kao leks specijalis, ima primat u odnosu na ostale propise.

Obračun iz KAP-a se poklapa sa traženim iznosom iz tužbe od 1.043 eura, na ime naknade za tri nekorišćena godišnja odmora.

Obradović je više puta do sada upozoravala da nakon pokretanja stečaja u KAP 8. jula 2013. godine radnicima nije bilo ni dozvoljeno da koriste godišnje odmore.

“Ovom presudom prekršen je Zakon o radu, Ustav i sve međunarodne konvencije. Žaliću se Apelacionom sudu na presudu Privrednog suda, a sa njom ću upoznati i Međunarodnu orgainzaciju rada (MOR)“, dodala je Obradović.

Predsjednica Sindikata KAP-a dobila je otkaz u aluminijumskoj kompaniji krajem marta. Pred Privrednim sudom nije uspjela da se izbori za poništenje rješenja o otkazu. Nakon toga podnijela je zahtjev za revizijom tog sudskog postupka kod Vrhovnog suda Crne Gore, a on o tome još nije odlučio.

Bonus video: