Ana Đukanović do para neće moći preko reda

Đukanović je tražila da joj bude priznato razlučno pravo i odvojena naplata 83,9 hiljada
135 pregleda 10 komentar(a)
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.12.2015. 06:53h

Privredni sud odbio je tužbeni zahtjev advokatske kancelarije premijerove sestre Ane Đukanović koja je tražila da joj u stečajnom postupku za Rudnike boksita bude priznato razlučno pravo i odvojena naplata priznatog potraživanja od 83,9 hiljade eura, saznaju “Vijesti”.

Presudu je donijela sudija Jelka Drašković Vojvodić.

Đukanović je bila advokat Rudnika boksita u periodu dok je nikšićkom kompanijom gazdovala i rukovodila Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC), u vlasništvu ruskog biznismena Olega Deripaske.

Razlučno pravo u naplati potraživanja stekla je upisom nad imovinom Rudnika boksita zato što joj blagovremeno nijesu plaćene usluge zastupanja ove kompanije.

Stečajna uprava Boksita, tokom parnice, nije sporila iznos potraživanja advokatske kancelarije premijerove sestre, ali je sporila njeno razlučno pravo, odnosno, odvojenu naplatu potraživanja, po osnovu upisane hipoteke na imovinu. Razlučno pravo ova advokatska kancelarija je stekla nakon 7. februara 2013, kada je formalno podnijet zahtjev za pokretanje stečaja u Boksitima.

Priznato potraživanje Đukanović, stečajna uprava je razvrstala u III isplatni red gdje su ostala neobezbijeđena potraživanja povjerilaca bez izgleda da budu naplaćena u ovom stečajnom postupku.

Advokat Ane Đukanović tvrdio je da je razlučno pravo upisano prije formalnog otvaranja stečaja, zbog čega je ova tužba osnovana.

Stečaj u Rudnicima pokrenut je 19. novembra 2013. na zahtjev CKB zbog nemogućnosti da naplati dospjelo potraživanje od preko 1,5 miliona eura.

Bonus video: