Sindikat Vektra Boka: Ne vjeruju u plan reorganizacije kompanije

“Veliki broj radnika ne može da ostvari pravo na penziju iako ispunjavaju zakonske uslove, odnosno nadoknadu po osnovu novih zakonskih propisa( majke koje imaju troje ili više djece). Radi pojašnjenja određenih stavki iz Plana reorganizacije radnici od menadžmenta traže i dodatnu dokumentaciju”, kazao je Miljanić
3 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2015. 14:56h

Sindikalci kompanije Vektra Boka ogorčeni su i ne vjeruju u predloženi Plan reorganizacije kompanije kojim je predviđeno da u stalnom radnom odnosu bude 29 radnika i 50 sezonaca. Nisu zadovoljni ni predloženom dinamikom isplate njihovih potraživanja. Radnicima se duguju tri i po plate, povezivanje radnog staža za pet godina, a od menadžmenta su potraživali i otpremnine, naknadu za godišnje odmore, kao i jubilarne nagrade.

“Planom je predviđeno da potraživanja iz prvog isplatnog reda, koja obuhvataju dugovanja prema zaposlenima u ukupnom iznosu od 515.916 eura, budu u cjelosti isplaćena do 31. decembra sljedeće godine, iz sredstva dobijenih tekućim poslovanjem i prodajom imovine. Obaveze iz trećeg isplatnog reda,koje se takođe odnose na radnike u iznosu od 3.050.971 euro (razlika između minimalca i stvarno zarađene plate, doprinosi za penzijsko osiguranje za pet godina, prevoz i sve izvršne sudske presude koje je priznao stečajni upravnik i stečajni sudija) biće izmirene u četiri rate. Prva rata bi trebalo da bude uplaćena do 31. decembra 2017. godine, a posljednja do 31. decembra 2020”, pojasnio je predsjednik sindikata Vojin Miljanić.

“Veliki broj radnika ne može da ostvari pravo na penziju iako ispunjavaju zakonske uslove, odnosno nadoknadu po osnovu novih zakonskih propisa( majke koje imaju troje ili više djece). Radi pojašnjenja određenih stavki iz Plana reorganizacije radnici od menadžmenta traže i dodatnu dokumentaciju”, kazao je Miljanić.

Na dan uvođenja stečaja u Vektra Boki je bilo zaposleno 117 radnika. Zahtjev za odlazak penziju po povoljnim uslovima predala su 52 radnika i čekaju odgovor od nadležnih.Sada je u firmi angažovano 29 radnika, koji primaju 193 eura mjesečno.

Prodajom imovine do ozdravljenja firme

Podsjećamo da je predsjednik Privrednog suda Crne Gore Blažo Jovanić za 25. decembar zakazao glasanje o planu reorganizacije Vektra Boka. Plan su predložile Vektra Montenegro i Vektra Investment, a predviđeno je da se za izmirenje obaveza prema poveriocima, isplatu troškova stečaja i sprovođenja reorganizacije obezbijedi 25,69 miliona eura.

Većina novca, odnosno 24,13 miliona eura, biće dobijena prodajom dijela imovine , pa će na javnoj biti ponuđeni stambeni prostori, placevi na Toploj, Žanjicama i u Sutorini, moteli “Borići” i “Dubrava”, restorani “Rose” i “Lavanger”, bife “Obala”, Mliječni restoran i prostorije Turističke agnecije Boka i kancelarijski prostor u centru Herceg Novog,Milašinovića plažu i kupalište na Toploj. “Osim prodajom imovine, konsolidacija preduzeća biće ostvarena minimiziranjem troškova, traženjem strateških kupaca i smanjenjem broja radnika”, navedeno je u planu.

Ukupna prijavljena potraživanja iznose 60,2 miliona, od kojih je prihvaćeno svega 12,9 miliona eura.

Premka planu reorganizacije na ovaj način bi,po isteku pet godina Vektra Boka, sa imovinom koja bi ostala poslije izmirenja obaveza prema povjeriocima, nastavila rad, neopterećena dugovima.

U slučaju bankrotstva od prodaje imovine dobilo bi se 56,18 miliona eura, kojima bi bili isplaćeni povjerioci, ali bi preduzeće bilo ugašeno, tvrde predlagači plana.

Rasprodaja imovine ne pretaje već četvrt vijeka

Rasprodaja imovine I urušavanje nekada uspješnog hotelsko turističkog preduzeća (HT) Boka koje je privatizovala Vektra Boka počelo je još devedesetih godina prošlog vijeka. Boka je do tada raspolagala sa sedam hotela, motelima Borići I Savina, restoranima, plažnim barovima, flotom od 11 turističkih brodića I drugim ugostiteljskim objektima. U sezoni je zapošljavala preko hiljadu radnika.

Kako u vrijeme ratnih dešavanja na prostoru Jugoslavije, turista u Herceg Novom nije bilo, „spas“ se vidio u prodaji dijela imovine. Počeo je tadašnji direktor Milorad Tripković, a nastavio Radivoje Božović. Do privatizacije kompanije prodati su pizerija„Zdravljak“ konoba „Žalo“,restoran Savina, objekat Renta vile, zemljište i objekti u Meljinama na samoj obali.

Prodati su i hotel Rivijera u Njivicama izraelskim investitorima JT Investment, hoteli Centar i Topla madjarskim hotelijerima Hunguest hotels, Za sva tri hotela plaćeno je 3,9 miliona eura keša i 9 miliona obaveznih investicija.

Galerija

Bonus video: