Rebalans budžeta Opštine Nikšić zbog kredita od 5,5 miliona eura

Vlast je u decembru 2014. usvojila budžet od 22,7 miliona eura, dok je rebalansom predviđeno 27,2 miliona
0 komentar(a)
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.12.2015. 08:49h

Odbornici SO Nikšić razmatraće 18. decembar predlog o rebalansu budžeta koji je za više od 4,5 miliona eura veći od usvojenog krajem prošle godine.

Vladajuća koalicija je u decembru 2014. usvojila budžet u iznosu od nešto više od 22,7 miliona eura, dok je rebalansom predviđen iznos od preko 27,2 miliona.

Razlog za povećanje budžeta, kako se navodi u odluci Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo, je kredit od 5,5 miliona eura za refinansiranje postojećih kreditnih obaveza i za sprovođenje programa smanjenja broja zaposlenih sporazumnim prestankom radnog odnosa, uz isplatu otpremnine.

“Ovim zaduženjem opština je značajno smanjila kako mjesečne tako i godišnje obaveze po osnovu otplate kredita uz istovremeno značajno smanjenje kamatne stope koja je faktički prepolovljena, ako se ima u vidu prethodna kamatna stopa”, ističu iz Sekretarijata.

Iz Opštine i javnih preduzeća i ustanova prijavilo se 105 radnika koji će dobiti otpremnine u iznosu od po 10.000 eura.

Njihovim odlaskom, navode iz Sekretarijata, biće smanjene bruto-zarade zaposlenih, pa će “Opština za nešto više od godinu u potpunosti izmiriti obaveze po kreditnim sredstvima izdvojenim za ove namjene, čime se stvaraju preduslovi za redovno izmirenje tekućih budžetskih obaveza”.

Na sjednici bi, imajući u vidu brojčano preimućstvo odbornika vladajuće koalicije, trebalo da bude usvojen i budžet za 2016. u iznosu od oko 19,88 miliona eura. Planirani je 9,77 miliona eura sopstvenih prihoda, od Egalizacionog fonda 6,6 miliona, zakonom ustupljeni prihodi su 2,2 miliona i 350.000 Opština očekuje iz državne kase.

Kada je riječ o sopstvenim prihodima, vlast očekuje da će najviše novca ostvariti na ime poreza na nepokretnost - 4,3 miliona eura, prireza porezu na dohodak fizičkih lica - 1,47 miliona i naknade za uređenje građevinskog zemljišta - 1,2 miliona.

Predviđeni su operativni rashodi od 15,94 miliona i kapitalni od 3,94 miliona eura...

Bonus video: